Erdélyben záporokra, zivatarokra, felhőszakadásokra, erős szélre lehet számítani

Erdélyben záporokra, zivatarokra, felhőszakadásokra, erős szélre lehet számítani

Bő csapadékra és fokozott légköri instabilitásra vonatkozó másodfokú (narancssárga) és elsőfokú (sárga) riasztást adott ki kedden az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A másodfokú riasztás Dobrudzsára és a Déli-Kárpátok vidékére vonatkozik, az elsőfokú pedig az ország területének legnagyobb részét lefedi.

Hírdetés

A meteorológusok szerint kedd délelőtt 10 órától szerda délelőtt 10 óráig Tulcea és Konstanca megyében, illetve Brassó, Szeben, Vâlcea, Argeș, Dâmbovița és Prahova megye hegyvidékén nagy esők várhatók, a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 40-50 litert négyzetméterenként, illetve elszigetelten a 70 litert is. A tengerpart vidékén a szél 55-70 kilométeres sebességgel is fújhat óránként.

Ugyanebben az időszakban időszakonként fokozott lesz a légköri instabilitás Erdély legnagyobb részében, a Bánság déli részében, Olténiában, Munténia nyugati felében és a hegyvidéken: záporokra, zivatarokra, felhőszakadásokra, erős szélre, villámlásokra lehet számítani, elszigetelten jégeső is előfordulhat. Ezekben a régiókban elsőfokú riasztás van érvényben. A lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 20-35 litert négyzetméterenként, elszigetelten a 40 litert is. Bő csapadék várható Munténia keleti és északkeleti részében, Moldova déli felében, Dobrudzsában is.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »