Érdekességek a hangoskönyvről (x)

Érdekességek a hangoskönyvről (x)

A hangoskönyv egy olyan műfaj, mely nem olyan rég jelent meg hazánkban, de azóta egyre népszerűbb. Azonban azt csak kevesen tudják, hogy már az 1930-as években is léteztek hangoskönyvek. Milyen érdekességek fedezhetők fel még velük kapcsolatban?

Mi az a hangoskönyv?

A hangoskönyv egy mű felolvasásával létrejött dokumentum. Ez valójában ma már bármi lehet, nem csak regény: akár novellák, önéletrajzok, mesék, önfejlesztő írások is. Erről te is megbizonyosodhatsz, ha ellátogatsz a VOIZ hangoskönyveket kínáló weboldalára, ahol változatos műfajú és témájú művek találhatók minőségi előadásban.

A felolvasók általában előadóművészek, de nem ritka az sem, hogy egy-egy szerző maga mondja fel a szöveget. A párbeszédeket is egyedül jelenítik meg, azaz a hangoskönyv mindvégig ugyanannak az embernek a hangján szólal meg.

Régi írásokból és kortárs szerzők műveiből egyaránt készülhet hangoskönyv. Általában rövidítések nélkül teszik közzé ezeket, azaz a szöveghű felolvasás során az egész könyvet élvezhetjük. De vannak rövidítések is: ajánlók, könyvösszefoglalók, ezek célja a figyelem felkeltése, egy kis kedvcsinálás a teljes műhöz.

További érdekességek a hangoskönyvről

Kezdetben “beszélő könyvnek” nevezték azokat a változatokat, melyeket vakok számára készítettek, ezek voltak a mai hangoskönyvek ősei.

A legrégebbi hangoskönyvek 1930-ból valók: könyvtárakban, iskolákban, esetleg zeneboltokban voltak elérhetők. Sokáig a bakelitlemezek, kazetták által lehetett hangoskönyvet hallgatni, majd jött az új hanghordozó, a CD, végül pedig a letölthető digitális formátumok, mint például az mp3.

Hírdetés

1970-ben született meg maga a hangoskönyv kifejezés, mikor a lemezeket a kazetták kezdték felváltani.

1980-tól kezdett népszerűvé válni a műfaj, de igazán csak a CD-k megjelenésével lett ismert.

Szerencsére azonban ma már léteznek a digitális formátumok, melyek által sok-sok könyvet tudunk tárolni kis helyen, egy pendrive-on is akár.

A legmodernebb megoldás pedig a telefonra letölthető applikációban rejlik, ilyen alkalmazást kínál a VOIZ is.

Hogyan készül a hangoskönyv?

Sokakat foglalkoztat az a kérdés is: hogyan lehet profi minőségű hangoskönyvet létrehozni? Nos, a világ több táján ez a következőképpen néz ki: a művészek elvonulnak egy zajmentes hangfülkébe, ahol felolvassák a szöveget, ezt pedig a stúdiómérnök rögzíti. Általában van egy rendező is, aki irányítja az előadást.

Ha a narrátorok hibáznak, akkor a felvételt leállítják, majd újraveszik az elrontott részt.

A hangoskönyv készítése itt még nem ér véget: a komolyabb kiadók lektorálják, szerkesztik a műveket, csak tökéletesen élvezhető hanganyagot adnak ki a kezükből.

Érdekesség az is, hogy a felolvasóknak előre meghatározott órabért fizetnek: ha sokat hibázik, és tovább tart a felvétel, akkor is csak annyi pénzt kap kézhez, amennyit előre megbeszéltek. Ezért főleg színészek olvasnak fel könyveket.

A hangoskönyvek piaca folyamatosan bővül, ma már szinte minden regény kapható “hangzó” változatban is.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »