Ennyivel emelkedik a családi pótlék és az adóbónusz. Elmagyarázzuk

Ennyivel emelkedik a családi pótlék és az adóbónusz. Elmagyarázzuk

Az éles viták és nézetkülönbségek ellenére a kormány múlt szerdai ülésén megszavazta Igor Matovič pénzügyminiszter úgynevezett szociális mentőcsomagját, és már csak a parlament és az államfő jóváhagyása szükséges ahhoz, hogy törvényerőre emelkedjen.

Matovič kezdeményezésére a parlament a törvényjavaslatokat gyorsított eljárásban tárgyalja, kedden első olvasatban a törvényhozás rábólíintott a tervezetre.

Emelkedik az adóbónusz összege

A törvényjavaslat szerint júliustól növekedne a dolgozó vagy egyéni vállalkozói tevékenységet folytató szülők által eltartott gyerekek utáni adóbónusz, aminek köszönhetően magasabb lehet a havi bevételük.

A 15 évesnél fiatalabb gyermek után járó adóbónusz ez év augusztusától 70, a jövő év januártól pedig 100 euróra emelkedik. Ugyanakkor a 15 évnél idősebb gyermekek után járó adóbónusz előbb 40, majd 50 euróra nő. Tehát a törvény elfogadása után a fenti megemelt összegeket írhatják majd le az adójukból.

Nő a családi pótlék összege

Milan Krajniak, munkaügyi és szociális miniszter tájékoztatása szerint az egyszeri százeurós családi pótlék összesen 1,12 millió gyermeket, illetve 660 ezer szlovákiai családot érint. 320 ezer egygyermekes, több mint 250 ezer kétgyermekes, 57 ezer háromgyermekes, illetve 21 ezer négy- vagy többgyermekes család kaphatna majd 100, 200, 300, illetve 400 eurót.

Szabadidős tevékenységre igényelhető támogatás

További juttatás lesz januártól az 5 és 18 év közötti gyermekek szabadidős tevékenységére igényelhető havi 50 eurós juttatás. Az oktatási és a kulturális minisztériumnak kell összeállítania azoknak a szabadidős tevékenységeknek a listáját, amelyekre a támogatás felhasználható lesz.

A rászoruló idősek és gondozóik támogatása

Egyszeri százeurós támogatást kapnak a 62 év fölöttiek is, akik valamilyen okból nem kapnak nyugdíjat, továbbá azok, akik ápolási segélyben részesülnek a súlyos egészségi problémákkal küzdő személyek ápolásáért, és azok is, akik nem kapnak ilyen segélyt, de súlyos egészségkárosodással élő, vagy 80 évesnél idősebb személyt ápolnak.

Hírdetés

A szociális és munkaügyi miniszter szerint mintegy 102 ezer hatvankét évnél idősebb állampolgár kap majd egyszeri százeurós támogatást, összesen mintegy 10,2 millió euró értékben.

Az egyszeri inflációs támogatás teljes összege így mintegy 105 millió euróval, a családokat érintő támogatások pedig idén körülbelül 166 millió euróval terhelik meg a költségvetést (az adóbónusz nagyjából 143 millió euróval, a családi pótlék pedig 23 millió euróval). Jövőre pedig még nagyobb összeggel, 1,2 milliárd euróval számolhatunk (az adóbónusz 544 millió, a családi pótlék 250 millió, a szabadidős tevékenységre járó támogatás pedig 372 millió). Ezek az összegek az eredeti javaslatra vonatkoznak, ami a parlamenti vita után még módosulhat.

13. nyugdíj már júliusban

Az 1,3 %-os nyugdíjemelésnek annyi a szépséghibája, hogy az árak növekedése már 2021 második felében is csaknem 5 %-os volt, az idei majdnem 10 %-os emelkedésről már nem is beszélve. Ezt pedig csak részben kompenzálja a 13. nyugdíj, amelynek összege hasonló, mint tavaly volt: 300 eurós kiegészítést kapnak azok, akiknek a legalacsonyabb a járadéka, és ez az összeg a nyugdíj nagyságának függvényében csökken, de minimálisan minden nyugdíjas legalább 50 euróra jogosult. Ezzel azonban megszűnik a 13. nyugdíj novemberi kifizetésére szóló jogosultság.

Honnan lesz erre pénz?

A pénzügyminiszter a szociális támogatások összegét adóemelésekből kívánja finanszírozni úgy, hogy az ne a családokat terhelje, hanem a „mintegy száz nagyvállalatot”, mert szerinte úgy igazságos, hogy ők fizessék meg a szociális segítség árát.

Az is furcsa, hogy a 15 évnél idősebb gyermekek után járó adóbónusz kevesebb (csak a fele), mint a 15 éven aluli gyermek esetében, holott a nagyobb gyerekek nevelése költségesebb.

A szomszédos Ausztriában, Csehországban vagy Lengyelországban, de Németországban is a gyermekek életkorának megfelelően növekszik a támogatás összege, de nálunk ez is másképp van.

Nem mellesleg a kormány szociális és családpolitikai intézkedései miatt is hirdetett sztrájkkészültséget a Szlovákiai Városok és Falvak Szövetsége (ZMOS) a múlt héten. Az önkormányzatok jogosan tartanak attól, hogy az adóbónusszal csökken a természetes személyek és egyéni vállalkozók által befizetett jövedelemadó, amelynek egy részét visszaosztja az állam az önkormányzatoknak. Kevesebb adótömegből ugyanis kevesebb pénz kerülhet vissza a falvaknak és városoknak, így végeredményben nem a kormány, hanem az önkormányzatok finanszíroznák a szociális csomagot.

Megjelent a Magyar7 2022/21. számában.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »