Emlékezni kell, mert még ma is gyülekeznek az emberellenes ideológiák követői

Emlékezni kell, mert még ma is gyülekeznek az emberellenes ideológiák követői

Százmillió ember halála, több száz millió megnyomorított élet, megalázott nemzetek és népek tucatjai, kiirtott hagyományok, tönkretett gazdaságok és egzisztenciák, generációkon át ható fájdalom, félelem és gyötrelem – ez a kommunizmus mérlege. Február 25-e a kommunizmus áldozatainak emléknapja. 

A kommunizmus által okozott szenvedés és a diktatúrával szembeni hősies helytállás is nemzeti identitásunk része, a hősiesség nemzeti emlékezetbe vésett mementója – mondta Gulyás Gergely a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Facebook-oldalán csütörtökön reggel közzétett videóban úgy fogalmazott: az emléknapon „több száz ezer honfitársunkra és a kommunizmus világszerte több mint 100 millió meggyilkolt áldozatára emlékezve gyújtunk gyertyát. Helytállásuknak, hősiességüknek, életáldozatuknak köszönhető napjaink szabad Magyarországa.”

Kitért rá, hogy a kommunizmus és a totalitárius diktatúrák áldozatai előtti főhajtás a szabadság próbaköve. „Nincs és nem is lehet alku a kommunizmus bűneit és a bűnösöket mentegetőkkel. Nincs alku azokkal, akik manapság naponta minden alap nélkül képesek úgy aggódni a szabadságért, hogy korábban egy tömeggyilkos diktatúra kiszolgálói voltak.”

Nem csak azt az esélyt veszítette el Magyarország, hogy saját akaratát követve hasonló utat járhasson be, mint az Európa nyugati felén fekvő országok a második világháború után. Nem csak a magántulajdont szüntették meg államosítással, nem csak az alapvető szabadságjogokat tiporták lábbal, és nem csak a múltat akarták végképp eltörölni.

Az emberi méltóság teljes felszámolását tűzték ki célul: kivégzésekkel és kínzásokkal, börtönnel és internálással, fizikai megsemmisítéssel, megalázással vagy testi és lelki megtöréssel – sorolta.

A miniszter úgy fogalmazott: „Az áldozatok élettörténete fényében érthetjük meg és élhetjük át, milyen fontos, milyen törékeny, milyen nélkülözhetetlen kincs a szabadság és az emberi méltóság feltétlen tisztelete.” Magyarország több mint harminc éve szabadságban és demokráciában élhet. „A mában, de nem a mából és nem csak a mának élünk” – tette hozzá Gulyás Gergely.

***

Hírdetés

„A letűnt ideológiák utódai” visszatérésének megakadályozására szólított fel a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából szervezett csütörtöki online konferenciát megnyitó beszédében.

A Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány által szervezett, „Tebenned bíztunk eleitől fogva…”Egyházi személyek a Gulág fogságában című rendezvényen Soltész Miklós úgy fogalmazott:

„Emlékeznünk kell, mert bár más színek, más zászlók alatt, de ma is gyülekeznek az élet- és emberellenes ideológiák követői. Ők azok, akik diktatúrát kiáltanak, másokat vádolnak, míg a mindennapokban diktatórikus eszközökkel irányítják a médiát, ha pedig hatalomra kerülnek a liberalizmus jegyében, minden más eszmét vallót elhallgattatnak. Ők azok, akik ismét demokratikus elveket hangoztatva, szépséges gondolatok és törekvések mögé bújva, anarchista módszerekkel akarnak országokat, nemzeteket vezetni” – mondta a politikus.

***

Mindent meg kell tenni a kommunizmus és a hasonló ideológiák terjedése ellen – írta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a kommunizmus áldozatainak emléknapján, csütörtökön.

Schanda Tamás a Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében hangsúlyozta:

Százmillió ember halála, több száz millió megnyomorított élet, megalázott nemzetek és népek tucatjai, kiirtott hagyományok, tönkretett gazdaságok és egzisztenciák, generációkon át ható fájdalom, félelem és gyötrelem – ez a kommunizmus mérlege – fogalmazott az államtitkár a bejegyzésben.

Az egyik legpusztítóbb eszme volt a történelem során, mégis vannak, akik még ma is mentegetik – írta a kommunizmusról Schanda Tamás, aki Láng Zsolttal, a Fidesz budapesti és II. kerületi elnökével és Gór Csabával, a Fidesz II. kerületi frakcióvezetőjével emlékezett a kommunista diktatúrák áldozataira a Gyorskocsi utcai emléktáblánál.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »