260 vagy akár 400 euró havonta? Ki és meddig igényelheti ezt a támogatást?

260 vagy akár 400 euró havonta? Ki és meddig igényelheti ezt a támogatást?

260 vagy akár 400 euró havonta? Ki és meddig igényelheti ezt a támogatást? Karika Alexandra2024. 05. 11., szo – 11:06

Gyermekvállaláson gondolkodik, de aggódik, hogy meg tud-e birkózni vele anyagilag? A támogatást csak kérelmeznie kell az államtól!  

A terhességi támogatást a leendő anya akkor kaphatja meg, ha a terhessége 13. hétének kezdetét megelőző két évben legalább 270 napot dolgozott betegbiztosítás mellett, az önálló vállalkozók és az magán betegbiztosítással rendelkező személyek esetében pedig időben és pontosan fizette a betegbiztosítást. Ebben az esetben a hátralék nem haladhatja meg az 5 eurót. 

Az igényelhető összeg a leendő anyuka jövedelmétől függ, de van egy felső határa. A juttatás minimális összege naponta 8,57 euró, a maximális pedig 12,86 euró.  

„A kismama tehát egy 30 napos hónapra minimum 257,30 eurót, egy 31 naposra pedig minimum 265,90 eurót kaphat. A legtöbb, amit kaphat, az 385,90 euró egy 30 napos hónapra, vagy 398,80 euró egy 31 napos hónapra” 

Hírdetés

– mondta Martin Kontúr, a Szociális Biztosító szóvivője.  

A juttatás tehát azoknak a nőknek szól, akik a terhesség 13. hetének elején járnak, és betegbiztosítással rendelkeznek, vagy az betegbiztosítás megszűnését követő védelmi időszakba lépnek. Egy másik kategória azokra a leendő anyákra vonatkozik, akiknek kötelező betegbiztosítása megszakadt, mert szülői szabadságon vannak vagy szülői támogatásban részesülnek. 

A közép- és felsőfokú végzettséggel rendelkező nők 2024-től jogosultak anyasági támogatásra. Feltétel, hogy a szülést megelőző két évben az anya legalább 270 napig rendelkezett betegbiztosítással – ebbe beletartozik a középiskolai vagy egyetemi tanulmányok ideje is, amely folyamatos szakképzésnek minősül.  

Ha a várandós nő másoddiplomás egyetemet végzett, de nem állt munkaviszonyban, és az iskola elvégzése után nem volt betegbiztosítása, akkor nem jogosult az anyasági támogatásra. Ha az egyetem elvégzése után nem állt munkaviszonyban, de bejelentkezett magán beteg- és nyugdíjbiztosításra a társadalombiztosítási intézményhez, akkor jogosult az anyasági támogatásra. A szülést megelőző két év egyetemi tanulmányokkal töltött idejét hozzá kell számolni a megszerzett magán betegbiztosítási napokhoz. Ha a magán betegbiztosítás időtartama a szülési szabadság idejéig kevesebb, mint 26 hét, az anyasági támogatást a minimálbér összegében, azaz 715 euróban határozzák meg.  

Ha a leendő anya befejezte a középiskolát, és 2024 májusában érettségizik, a tanulmányi idejét a tanév végéig számítják. Ha 2025 eleje óta áll munkaviszonyban, akkor betegbiztosítással rendelkező munkavállalóként jogosult a támogatásra. A szülést megelőző 2 év középiskolai tanulmányi napjait betegbiztosítással rendelkező munkavállalóként beszámítják. Ha az anyasági biztosítási jogviszonyt megelőzően legalább 90 napig munkaviszonyban állt, az anyasági támogatás összegét a 2025 első három hónapjában munkaviszonyban töltött bruttó fizetése alapján számítják ki. 

(pluska.sk)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »