Elvileg ellentámadásban vannak az ukránok. Az oroszok csak azt ismerik el, hogy volt próbálkozás

Elvileg ellentámadásban vannak az ukránok. Az oroszok csak azt ismerik el, hogy volt próbálkozás

Hétfő délután ellentámadást jelentettek be az ukránok az oroszok által megszállt déli és kelet-ukrajnai területek ellen. Az ukránok szerint áttörték az orosz vonalakat, az oroszok szerint az ukrán haderő nagy veszteségeket szenvedve kénytelen volt visszavonulni.

Az Ukrinform ukrán hírügynökség közlése szerint az ukránok hat irányban verték vissza az orosz támadókat: Szlovjanszknál, Kramatorszknál, Avgyiivnél, Novopavlovszknál és Juzsnobuznál. Potemkin településnél, herszon megyében megfutamodásra kényszerítette az ellent.

A BBC beszámolója szerint az ukrán Hromadszké TV arról adott hírt, hogy három Herszonnál az oroszok védelmi vonala megtört. Konkrétumokat továbbra sem lehet tudni. Natalja Humenjuk, az ukrán vezérkar szóvivője közölte, hogy minden katonai művelet sikeréhez hírzárlatra van szükség, ezért  türelemre intette a polgárokat.

Az orosz Ria Novosztyi közlése szerint az ukrán “ellentámadás” sikertelen volt. Az ukránok három irányból, Nyikolajev és Herszon megyében próbáltak ellentámadásra lendülni, de “nagy veszteségek mellett” kénytelenek voltak visszavonulni.

Hírdetés

Az oroszok állítása szerint a csatákban 26 ukrán tank, 23 péncélozott gyalogsági jármű, 9 egyéb katonai jármű, és 2 ukrán Szu-25-ös vadászgép semmisült meg. Az elesett ukrán katonák száma 560-ra tehető.

Nyilván egyik fél nyilatkozatait sem lehet egyelőre készpénznek venni, mindketten rendszerint túlbecsülik saját sikereiket, és alábecsülik veszteségeiket.

Ukrajna lényegében júniustól ellentámadásra készül. Egy nappal azután, hogy az oroszok ténylegesen bevették Luhanszk megye egészét, Kijev bejelentette, hogy az utolsó négyzetcentiméterig visszafoglalnak mindent, és hamarosan ellentámadásba kezdenek. Ezt végül többször elhalasztották, a legutolsó sajtóban bemondott időpont augusztus közepe volt.

Az elmúlt hetekben az ukránok amerikai fegyverekkel érzékeny, de a háború menetét megfordítani nem tudó csapásokat mértek az orosz utánpótlási vonalakra, hidakra, lőszerraktára, fegyverrendszerekre, gyárakra.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »