Elszomorító jelenség: egyre több fiatal szorul dialízisre

Elszomorító jelenség: egyre több fiatal szorul dialízisre

Szlovákiában az Egészségügyi Információk Nemzeti Központja (NCZI) adatai szerint csaknem 160 ezer ember részesül nefrológiai kezelésben, miközben mint több fiatal szorul dialízisre. A dialízis a vér mesterséges tisztításának egyik módja, ha a vesék szűrőfunkciója már nem elegendő.

A vesék egészséges működésük esetén megszűrik a vért, eltávolítva a káros salakanyagokat és a felesleges folyadékot, amelyek vizelet formájában távoznak a szervezetből. Amennyiben a vese működése valamilyen ok miatt nem megfelelő, a vérben salakanyagok, méreganyagok halmozódnak fel.

A dialízis során olyan salakanyagokat és folyadékot távolítanak el a szervezetből, amelyeket a vese önállóan nem képes eltávolítani. A dialízis célja az is, hogy a vérben lévő különböző mérgező anyagok szintjét, a sókat (elektrolitokat) és a víz mennyiségét korrigálva a szervezetet egyensúlyban tartsa. Enélkül a végstádiumú veseelégtelenségben szenvedő betegek meghalnának.

Hírdetés

A vese megfelelő működésének hiánya a beteg életét veszélyezteti, melyre a dialízis alkalmazása vagy a veseátültetés jelenthet megoldást. 2021-ben összesen 160 ezer ember fordult nefrológushoz. A veseelégtelenség leggyakoribb oka a cukorbetegség a 19 éves és annál idősebb korosztály körében.

A második legnépesebb csoportot a hipertóniás és vaszkuláris eredetű veseelégtelenségben szenvedő betegek alkotják. Számuk 2021-ben 21,8 ezer volt, miközben

2021-ben összesen 4458 beteg szorult rendszeres dialízisre, a legtöbben cukorbetegség következtében kialakult veseelégtelenség miatt. Bár 2020-hoz képest 105-tel csökkent a dialízissel kezelt betegek száma, sajnálatos módon egyre több fiatal szorul erre a kezelési módra.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »