Először vesz részt pápa G7-csúcstalálkozón

Először vesz részt pápa G7-csúcstalálkozón

A G7 államok vezetői évente csúcstalálkozót tartanak, melyek meghatározó szerepet töltenek be a nemzetek közötti párbeszéd és a globális kihívásokra adott politikai válaszok alakításában. A találkozót most a délkelet-olaszországi Puglia tartományban, Borgo Egnazia üdülőhelyen tartják június 13. és 15. között. Ferenc pápa személyében első alkalommal vesz részt római pápa G7-csúcstalálkozón.

A csúcstalálkozón az Európai Unió vezetői mellett Kanada, Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok vezetői vesznek részt. A házigazda Olaszországot Giorgia Meloni miniszterelnök képviseli.

A szőlő- és olívaültetvények közt fekvő Borgo Egnaziában tartott G7-csúcstalálkozó a kiadott nyilatkozat szerint alkalmat ad a csoport vezetőinek arra, hogy kifejezésre juttassák határozott elkötelezettségüket a jogállamiságon alapuló nemzetközi rend fenntartása, valamint a fejlődő országokkal folytatott együttműködés elmélyítése terén. A háromnapos tanácskozás során a résztvevők a következő témákkal foglalkoznak: éghajlatváltozás és fejlődés; a jelenlegi közel-keleti helyzet; Oroszország Ukrajna elleni háborúja; a migráció; a gazdasági biztonság, mesterséges intelligencia és energia; indiai- és csendes-óceáni térség, valamint Afrika és a Földközi-tenger térsége.

Az olasz soros elnökség tizenkét nem G7-tagország, köztük India, Brazília, Kenya, Törökország, Algéria, Jordánia, Ukrajna, illetve öt nemzetközi szervezet vezetőit is felkérte, hogy vegyenek részt a csúcstalálkozó egyes munkaülésein. A csúcstalálkozó végén a résztvevők várhatóan vezetői nyilatkozatot fogadnak majd el.

A G7-csúcstalálkozó a G20-ak globális gazdasági koordinációs tevékenységét kiegészítő fórum, mely fontos szerepet tölt be abban, hogy a globális kihívásokra globális megoldások szülessenek. A házigazda Olaszország tevékenységének előterében a következő kérdések állnak: a szabályokon alapuló nemzetközi rendszer védelme, különös tekintettel Oroszország Ukrajna elleni háborújára és a közel-keleti konfliktusra; a – főként Afrikában és az indiai- és csendes-óceáni térségben fekvő – fejlődő országokkal és feltörekvő gazdaságokkal kialakított kapcsolatrendszer; a migráció, az éghajlat-politika, az energiaügy, az élelmezésbiztonság és a mesterséges intelligencia.

Ferenc pápa személyében első alkalommal vesz részt római pápa a G7-ek ülésén. A Szentatya a mesterséges intelligencia kérdésében fejti ki a Katolikus Egyház véleményét.

Hírdetés

A pápa június 14-én, pénteken délelőtt 11 órakor indult helikopterrel Rómából, és fél egykor érkezett meg Borgo Egnaziába, a találkozó színhelyére, ahol Giorgia Meloni olasz miniszterelnök fogadta. Ferenc pápa ezt követően mintegy tízperces négyszemközti megbeszélést folytatott Kristalina Georgievával, a Nemzetközi Valutaalap főigazgatójával; Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével; Emmanuel Macronnal, Franciaország köztársasági elnökével és Justin Trudeau-val, Kanada miniszterelnökével.

Ferenc pápa a G7-ek csúcstalálkozóján péntek délután negyed háromkor szólalt fel, majd hallgatta meg az őt követő hozzászólalásokat.

Közös fotózás után délután fél hattól a pápa politikusokkal folytatott négyszemközti beszélgetést: William Samoei Rutóval, Kenya elnökével; Narendra Modival, India miniszterelnökével; Joe Bidennel, az Amerikai Egyesült Államok elnökével; Luiz Inácio Lula da Silvával, Brazília államfőjével; Recep Tayyip Erdoğannal, Törökország köztársasági elnökével, végül Abdelmadjid Tebbounéval, Algéria elnökével. Ferenc pápa este háromnegyed nyolckor búcsúzik a G7-találkozó résztvevőitől, és várhatóan este negyed tízkor érkezik vissza a Vatikánba.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »