Először tartottak egyházmegyei értekezletet Miskolcon

Először tartottak egyházmegyei értekezletet Miskolcon

A Miskolci Egyházmegye megalapításának történetében először, jogelődje megalapításának centenáriumi évében tartottak eparchiai gyűlést június 25–26-án.

Az egyházmegyei gyűlés püspöki Szent Liturgiával kezdődött a miskolci székesegyházban. Az egyházmegye csaknem negyven szolgálattevője részt vett a szertartáson, a két testvéregyházmegyét pedig a meghívott főhelynökök, Seszták István és Gánicz Endre képviselték. A liturgia ünnepélyességéhez a székesegyházi és a sajópálfalai kórussal kiegészült Keresztelő Szent János Kórus éneke is hozzájárult.

„Minden Szent Liturgiánk hálaadás, de ez a mai liturgia különösen is hála – mindenekelőtt a hűséges Istennek. Hálát adunk neki azokért az ajándékokért, adományokért, amelyeknek haszonélvezői voltunk és vagyunk” – mondta Orosz Atanáz püspök a prédikációban. A liturgián Szent Pál apostol korintusiakhoz írt első leveléből olvasták föl az első verseket. Az ebben megfogalmazott üzenetet vonatkoztatta a főpásztor a kezdődő egyházmegyei tanácskozásra.

„Isten megszentelt népét szólítja meg egy különleges helyen, Korinthoszban, ahol korábban a választott népnek szinte semmije nem volt. Kiemeli a Krisztus Jézusban megszentelteket, a meghívás által szentté lett embereket. Az apostol meghívott szenteknek mondja ezeket az embereket, mert Isten meghívta, és nem erkölcsi életük alapján, hanem kegyelemből átalakította, megszentelte őket.”

„Szent Pál apostol üzenete a Miskolci Egyházmegyében, nyitott fülekre kell, hogy találjon. Azért gyűltünk össze, hogy valóban Isten ítéletét, Isten szavait, igéjét szívleljük meg, és eszerint járjunk tovább földi zarándokutunkon.”

„Az egyházmegyei gyűlés résztvevőihez is szól a korintusiakhoz intézett későbbi felhívás, – mondta a főpásztor. – Ma nem az a feladatunk, hogy mások hibáit, bűneit megítéljük, hanem hogy Isten színe előtt kérjük azt a szupervíziót, amely valóban felülről jön és lehetővé teszi a hatékony megújulást.

Hírdetés

Ismerjük föl egyházunkon belül is azt a sokféle karizmát, azt a sok kegyelmi ajándékot, amely talán nem az egyháztagok érdeme, de mégis Istentől kapott különleges esély és lehetőség a továbbfejlődésre. S arra kér még bennünket, hogy feddhetetlenek legyünk a mi Urunk Jézus Krisztus napján.”

„»Vizsgáljátok meg magatokat, hogy a hitben éltek-e. Tegyétek próbára magatokat, hogy bennetek él-e Jézus Krisztus« (2Kor 13,5). Igen, ez a feladatunk. A hitben, a kinyilatkoztatás fényében vizsgáljuk meg önmagunkat, egymást, egész egyházi életünket, hogy így szentelődjön meg a Miskolci Egyházmegye” – zárta beszédét Orosz Atanáz püspök.

A liturgia után a Tanácsosok Testülete, a Papi Szenátus, a Pasztorális Tanács, valamint az egyházmegye hat esperesi kerületének küldöttei húsz meghívott világi hívővel együtt a Miskolci Görögkatolikus Általános Iskolában folytatták a gyűlést. Juhász Géza első helynök a Miskolci Egyházmegye jelen helyzetéről tartott beszámolója után hat kisebb munkacsoportban folyt tovább a tanácskozás, pasztorális, liturgikus és szociális témakörökben, majd az élénk eszmecsere végén kérdéseket és javaslatokat fogalmaztak meg.

A második napon plenáris ülésekkel folytatódott az értekezlet: beszámolókkal, szavazásokkal és a munkadokumentum főbb gondolatainak előkészítésével. Kora délután az eparchiai gyűlés imádsággal és Orosz Atanáz püspök zárszavával ért véget, akinek a jövő hónapban esedékes döntéseivel az előterjesztett és megszavazott javaslatokból születnek majd egyházmegyei rendelkezések.

Szerző: Varga-Juhász Bernadett

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »