Előkészületnek jó volt

Előkészületnek jó volt

Megpróbálom megvizsgálni, hogy az államfőválasztás második fordulója után, miért is kapta Ivan Korčok százalékarányosan a  legtöbb szavazatot a Szenci járásban. Azzal a ténnyel, hogy Ivan Korčoknak Szencen van az állandó lakhelye, most ne foglalkozzunk, ez ugyanis nem politikai ok, meg személyeskedésnek is tűnhetne.

Pellegrini országosan a 2. fordulóban 53,18%-ot, Korčok 46,87 %-ot szerzett.  A Szenci járásban viszont Korčok 65,10%-ot (!), Pellegrini csupán 34,89%-ot gyűjtött be. Szenc városában az eredmény 63,57% Korčok javára és 36,42% Pellegrininek.

Magát Pozsonyt és Kassát most nem vizsgálom, mert a kávéházi lézengők (az ún.: kaviarenskí slniečkari) ott mindig is többen voltak.

Területi aránytalanságok

Öt Pozsony környékén lévő járásban és egy északi járásban kapott Korčok többet Pellegrininél. Mindenhol máshol (60) Pellegrini győzőtt.

A kérdés, hogy miért? Ennek több oka is lehet, és akár eme sorok írója is tévedhet.

Bevándorlás Pozsonyba és környékére

Az utóbbi 10-20 évben kialakult egy Pozsony körüli szatellitváros, ahová általában a fővárosból kiköltözők vagy egyenesen keletről, északkeletről idevándorlók kerültek.

Látni a D1-es és D2-es autópályák „jótékony“ hatását, ezek mentén történt a ki-, illetve letelepülés.

Az R7-es is csak azért kellett, hogy a kitelepülők gyorsan és kényelmesen a fővárosba meg hazaérjenek.

Az általános történet a következőképpen zajlik: a fiatalember (mondjuk, Szninnán vagy környékén) elad mindenét, és vesz Pozsonyban egy kis lakást. Látástól vakulásig  dolgozik, ezért munkaköri előmenetele gyorsabbra sikeredik mint másoké. Mivel rokonsága keleten (északon) maradt, új baráti kör felépítésére van szüksége. Ezt pedig a hasonszőrűek alkotják. Ott megismerkedik egy lánnyal, aki nek hasonló a története. Neki is van egy garzonlakása.

Gondolnak egyet, összeházasodnak, eladják a két lakást, és vesznek egy háromszobásat, majd pár évig ott eléldegélnek és spórolnak.

Aztán felvesznek egy horribilis kölcsönt, és a főváros környékét elárasztó ingatlanfejlesztőktől vesznek egy vidéki telket (mondjuk a szenci volt téglagyár területén vagy a „zonci kanyarban“), a tehetősebbek kész lakást vagy inkább félkész kisebb családi házat. A pozsonyit pedig jó pénzért bérbeadják – a bevételből telik a kölcsön visszatérítésére is. Az autóályán percek alatt bejutnak a munkahelyükre, legyen az Pozsonyban vagy pl. a környező logisztikai központokban. A gyerekeik Pozsonyban járnak iskolába (naponta hordják őket) vagy a helyi iskolákat látogatják, amelyek szűknek bizonyulnak a szlovák diákok számára (lásd Somorján, Szencen stb.), serényen megváltoztatva ezzel a nemzetiségi összetételt.

Mivel a betelepülők nagy többségében szlovák anyanyelvűek és több gyermekük van, az őshonos magyarok pedig kihalnak, és alacsonyabb a gyermekvállalási kedvük, a magyarok aránya 8% alá esett két évtized alatt.

Hírdetés

Ezek az idevándorolt emberek 90%-ban fiatalok, akik el mertek jönni, van bennük elán, életerő és tenniakarás (meg persze jól is akarnak élni), és évek óta az atlantista világfelfogást látják-hallják a TV-ben meg a mobiltelefonjaikon. Nem csoda, hogy a liberális-neomarxista világkép ragadt beléjük – márcsak egy ellenpólusként is a régi szenciekkel szemben, akik inkább konzervatívabbak – legyenek szlovákok vagy magyarok.

Elvándorlás

Csak szenci és környékbeli magyar ismerőseim körében találok egy tucatnyi családot, ahol az egyik gyerek (néha több is) Nyugatra vándorolt, a gyerekeik is már felnőttek, és más ország állampolgárai, tehát otthon nem szavaz(hat)nak. Ők már nem fogják biztosítani a szenci őslakosság szaporodását, mert már haza se jönnek.

Kisebbek az igények

Az idevándoroltaknak az elején kisebbek az igényeik, ezért hamarabb tesznek szert anyagi többletre mint a régen (pl. 60 -70 éve) itt élő polgárok. Élni akarásuk, ambícióik (meg néha hangos követeléseik) pedig magasabbak a régebben ittlakóknál.

Gyökértelenség

A ideköltözött ambíciózus fiataloknak nagyobbrészt otthon (keleten, északkeleten) maradt a rokonságuk, tehát nincs vagy alig van a közelben családi támaszuk, ezért alkalmi, baráti szövetségeket kötnek az ugyancsak liberális barátokkal. Ez egy nagy kényszerítő erő, mert a munkahelyen (ami általában egy multinacionális vállalat vagy annak kihelyezett fiókja) „ilyen a módi“.

Műveltség és iskolázottság

Az idevándorlók zöme jobban iskolázott mint az országos átlag, hiszen ez egyik fontos feltétele, hogy kiszoríthassa az őslakosságot és ha kell, be tudja pótolni a lokális (pl. pozsonyi) intellektuális  munkaerőhiányt. Ezekre a fiatal körökre pedig a neoliberalizmus jellemző, vallási kötődésük – legyen az bármilyen – szinte a nullára csökken (tisztelet a kivételnek!). Mindezek ellenére megvan bennük az az adag nacionalizmus, amivel pl. az itt élő magyarokat legjobb esetben ignorálják, ha nem hozzák hátrányos helyzetbe. Ők sem szavaztak Pellegrinire!

Ezek után elvárható, hogy az EP- választásokon (2024. június 8-án) ez a lakossági csoport a liberális-baloldali csoportosulásokat fogja képviselőjelöltként előnyben részesíteni.

Ha ehhez hozzátesszük a Szlovákiában már tradicionálisan alacsony EP-választási részvételt, akkor ebből baj is lehet.

Folytatódni fog a EP balliberális többségének hőzöngése, lásd az elmúlt heti (ápr. 10…) döntéseket: migránscsomag, 20 ezer €-s büntetés egy be nem fogadott migráns után, az abortusz emberi joggá kell, hogy váljon, Ukrajna tízmilliárdokkal való megsegítése (és ezáltal saját magunk meggyengítése, stb…).

Már nagyon kilóg a lóláb az amerikai-atlantista zsákból.

Minden arra megy ki, hogy nehogy létrejöhessen az eurázsiai egység, mert ez az USA és atlantista köreinek (a NATO-nak is) előbb-utóbb a végét jelentené. Amerika igazi ellensége Kína, róluk ezzel az orosz-ukrán háborúval kell Oroszországot leválasztani. Ez pedig az USA-nak eddig nagyon jól ment, mert egyetlen katonát sem vesztettek, az ukrán fiatalemberek pedig (meg az oroszok is) dalolva, vígan halnak meg a „hazáért“!

Az amerikai cégek több százezernyi hektár területű, jó minőségű termőterületekhez, szántóföldhöz jutottak.

Fegyvergyáraik csúcsrajárva gyártják a gyilkoló szerszámokat, amik árának (különböző utakon keresztül) nagy része visszakerül haszonként az USA-ba. Az USA a háború alatt 2,5-ször annyi nukleáris fűtőanyagot vett Oroszországtól mint a háború előtt!

Tiszta haszon!

A jelenlegi Amerika nem érdekelt az orosz-ukrán háború befejezésében, sem Európa megmentésében, pl. a migráció elől. Sőt! Afrikában szítja az ellentéteket és a FED által a fedezet nélküli kinyomtatott dollárokkal támogatja a migrálni készülőket, hogy legyen egy kis „motiváció“.

Mert e nélkül csak rosszabb lesz a helyzet. Ez felérne egy európai harakirivel!

Gondolom, ezt senki sem akarja. Még a szenci újszlovákok sem!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »