Ellenzéki reagálás Völner Pál ügyére: "mindenről mondjon le!"

Ellenzéki reagálás Völner Pál ügyére: "mindenről mondjon le!"

Parlamenti mandátumáról is lemondatná az ellenzék Völner Pál miniszterhelyettest, keddi sajtótájékoztatóján a baloldal arra is kereste a választ, miért adta „egy megvesztegethető politikus kezébe a lehallgatási ügyeket” Varga Judit miniszter.

Mint az Infostart is hírül adta, az Igazságügyi Minisztérium miniszterhelyettese a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott egy megalapozott gyanú szerint.

Polt Péter legfőbb ügyész a hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként indítványt tett az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére – írja közleményében a Legfőbb Ügyészség.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára azt állítja, hogy nem követett el bűncselekményt, államtitkári és miniszteri biztosi feladatait tisztességesen és a törvényeknek megfelelően végezte, de vállalja az ügy politikai következményeit és kedden lemond államtitkári posztjáról. A politikus ügyvédje, Papp Gábor közleményében azt is írta, hogy Völner Pál mindenben együttműködik a nyomozó hatósággal, kihallgatása céljából bármikor rendelkezésre áll.

Az ellenzék kedd délután közös sajtótájékoztatót tartott az ügyben a Kossuth téren.

Azt követelte, széleskörűen tárja fel az ügyet, azt tudakolva elsősorban:

Kocsis Cake-Olivio (Párbeszéd) szerint ez az Orbán-kormány legsúlyosabb korrupciós botránya. A politikus a tájékoztatóján azt mondta, ahelyett, hogy Völner Pál hallgatott volna le másokat, az ő tevékenységét kellett volna jobban figyelni.

Kitért arra, hogy a Pegasus szoftverrel történt megfigyelések során a kormány részéről éppen Völner Pál kézjegye van az engedélyező dokumentumokon, az igazságügyi miniszter jóváhagyásával.

Kezdeményezte, minél hamarabb üljön össze a mentelmi bizottság, és függessze fel a miniszterhelyettes mentelmi jogát, hogy a bírósági eljárás elkezdődhessen.

Nunkovics Tibor (Jobbik) azzal kezdte, hogy ő az ellenzék közös jelöltje abban a választókerületben, ahol Völner Pál korábban indult.

„Egészen elképesztő, hogy egy ilyen magas pozícióban lévő ember neve felmerülhet egy ilyen ügyben” – jelentette ki. Szerinte Völner Pál méltatlanná vált az Esztergom és környékén élők képviseletére, ezért parlamenti mandátumáról is le kellene mondania.

Bana Tibor (Mindenki Magyarországa Mozgalom) elkötelezettségét hangsúlyozta a korrupció üldözése iránt.

Hírdetés

„Völner Pálnak nem csak az államtitkári pozícióról kell lemondania, hanem meg kell tennie ezt a parlamenti mandátumával kapcsolatban is”

– hangoztatta.

Varga Judit miniszter felelősségét megkérdőjelezhetetlennek nevezte az ügyben.

Megígérte, kormányváltás esetén nem lesz ilyen eset, ha pedig mégis, annak azonnali következményei lesznek.

Közölte még, várja a Fidesz érdemi reakcióját.

Szakács László (Demokratikus Koalíció) szerint „senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy Völner Pál nem került volna a bíróság látókörébe, ha ezt Orbán Viktor nem engedélyezi”.

Azt tudakolta, mióta tudott a kormány Völner Pál e tetteiről, tudnak-e más kormánytagok érintettségéről, fogadott-e el kenőpénzt Varga Judit Völner Páltól, illetve milyen egyedi ügyeket kellett elintéznie a miniszterhelyettesnek.

Keresztes László Lóránt (LMP) szerint azzal, hogy Völner Pál lemondott államtitkári pozíciójáról, nincs az ügy lerendezve, Varga Juditnak is távoznia kell.

„Egy megvesztegethető államtitkárt bíztak meg a lehallgatásokkal” – mutatott rá.

Szerinte ez az ügy csak az egyik „korrupciós ügye” a Fidesznek, mintegy keretbe foglalva „a Fidesz korrupt rendszerét”.

Tompos Márton (Momentum) szerint

Varga Juditnak mindenképpen le kell mondania, hiszen ha nem tudta, hogy helyettese milyen kenőpénzeket kap, azért, „ha pedig tudott róla, akkor bűnrészes”.

„Már nem először derült fény arra, hogy a Fidesz játékszerként kezeli a titkosszolgálatokat” – ecsetelte.

Harangozó Tamás (MSZP) úgy látja, az ügyet a Fidesz az ügyészség függetlensége bizonyítékaként mutatja be, de ez nem igaz.

„Az ügy arra mutat rá, hogy a rendszer mennyire velejéig korrupt, és mennyire csak a pénzről szól. Sokan sejtjük, hogy ez csak a jéghegy csúcsa” – vélekedett.

Szerinte az Igazságügyi Minisztérium politikailag megszűnt létezni, egész addig, amíg Varga Judit nem mond le. Ő is úgy látja, mit tudott Völner Pál ügyéről Varga Judit.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »