Elkezdődött a Komáromi Jókai Színház 69. évada – VIDEÓVAL

Elkezdődött a Komáromi Jókai Színház 69. évada – VIDEÓVAL

Sajtótájékoztatóval és évadnyitó társulati üléssel rajtolt augusztus 27-én a Szent István király ünnepe alkalmából Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjjal kitüntetett Komáromi Jókai Színház 69. évada. Miután az előző évadban a Covid-19 pandémia és a járványügyi szigorítások ellenére, némi repertoár-módosítással sikerült kijátszania a bérleteit, bizakodóan kezdte az új idényt. A korábbi árhoz képest ugyan tíz euróval emelte a bérletei árát, ám azok már eggyel több előadást tartalmaznak.

Gál Tamás Jászai Mari- és Deszka-díjas színművész, a Komáromi Jókai Színház igazgatója Varga Emese művészeti vezetővel közös sajtótájékoztatójára az intézmény Benkő Géza Stúdiószínpadán került sor. Elöljáróban a jelenlevők megtekintették a Presstige Kft. reklám célt szolgáló, Válaszd a hazait! című új színházi kisfilmjét, amelyet Laczkó Sándor rendezett, a zenéjét Lakatos Róbert brácsaművész szerezte, operatőrként Angyal Gábor, narrátorként Olasz István működött közre. „az otthon varázsát, a találkozás örömét és a közös jövő reményét“ Culka Ottó színművész hangsúlyozta.

Megtudtuk, hogy a színházban

a 69. évadban 7 nagyszínpadi és 4 stúdiódarabot szeretnének bemutatni.

A direktor hangsúlyozta: bár heroikus munkával, de az előző évadban sikerült kijátszani a bérleteiket, miközben kétszereplős darabokkal váltották ki az eredetileg tervezett többszereplőseket. A korábbi évadból áthozták a már júniusban elkészült Hat szerep szerzőt keres című Pirandello-színművet, melyet a felújító próbák után, szeptember 17-én akarnak bemutatni, rendezője Michal Vajdička, a Szlovák Nemzeti Színház volt igazgatója, aki a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola katedravezetőjeként több hazai magyar tanítványát is szerepelteti a Pirandello-előadásban. Az ősz folyamán tovább játsszák Henrik Ibsen: Peer Gynt című verses életútdrámáját – a Soproni Petőfi Színház és a Csavar Színház közös produkcióját, Pataki András rendezésében.

Bagó Bertalan rendezi majd a kortárs orosz szerzőpáros, a Presznyakov-fivérek Csónak avagy előttünk a vízözön című komédiáját, amelyben az emberek az új Noé irányításával a végítéletre készülődnek. Azután Moliére Don Juan cím komédiáját értelmezi újra és rendezi Nagy Péter István, annak bemutatóját január közepére időzítették. Március elején mutatnák be Ibsen Kísértetek című színművét, a Turócszentmártonban dolgozó Lukáš Brutovský rendezésében. Örkény Tóték című tragikomédiájáját pedig a tavasz folyamán Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója rendezheti.

Tulajdonképpen a Hogyan tovább? kérdéskörrel, vagyis az útkereséssel foglalkozik az új évad szinte valamennyi produkciója.

Az évad méltó lezárásaként Mikszáth Kálmán A beszélő köntös című zenés játéka kerül terítékre. A családoknak szánt nagyszabású zenés-táncos produkciót, amely a hová, kikhez érdemes tartozni – témakört feszegeti, Gál Tamás rendezi, zenéjét Lakatos Róbert szerzi, a koreográfiáját Juhász Sándor készíti el, közreműködik Laboda Róbert költő. Ezen 7 darab közül 6 lesz bérletes produkció, a Csónak… nem számít annak. A bérletek árát ugyan 10 euróval emelik, de azok a korábbiaknál eggyel több előadást tartalmaznak.

A Benkő Géza Stúdiószínpad négy kortárs darabbal várja a nézőket. Október 7-én lesz Schwechtje Mihály kortárs szerző Örökség című, 7-8 szereplős színművének a bemutatója, amely a társadalom peremén élők hátrányos megkülönböztetésével és a gyermekkereskedelem, rasszizmus kérdéskörével is foglalkozik. Matusek Attila, a Benkő Géza Stúdiószínpad vezetője rendezi Jordi Galceran katalán szerző Burundanga című bohózatát főleg azért, hogy az ifjabb színészek vidámabb műfajban is bemutatkozhassanak.

Hírdetés

Az említett produkciók bemutatásán kívül független színházi csoportok további előadásainak is teret ad a színházvezetés.

Ősbemutató lesz Tóth Attila Mindennapi tenyerünket című nyomoreszkje, amelyet Telihay Péter rendez, az a Dialóg nonprofit szervezet produkciója. Hajdú Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című drámáját – a City Reboot Polgári Társulás produkcióját pedig Forgács Péter rendezi.

Külön ifjúsági bérletet most nem hirdetnek, de a repertoárba egy Garajszki Margit dramaturg által rendezendő kamaramese is bekerül, amely kisiskolák osztály- és tornatermeiben is játszható lesz. Jó hír, hogy a 20 sajátkészítésű kisfilmjük bemutatása után, amelyekben költőóriások műveit tolmácsolták diákoknak, az oktatási tárca a további online oktatási segédanyagaik készítését is anyagilag támogatni kívánja.

Arról az újdonságról is értesültünk, hogy

a színház a már megszokott bérleteken kívül két újfajta bérlettel gazdagítja kínálatát.

Az egészségügyi dolgozók számára létesült a Semmelweis-bérlet, amely tulajdonosai csütörtökönként közösen élvezhetik a bérletes produkciókat. A távolabbról érdeklődő közösségek számára pedig a Mikszáth bérlet jött létre – az évad szlogenjének számító Válaszd a hazait! jelszó jegyében, hogy minél több néző számára elérhetőek legyenek a színház előadásai. A színházvezetés az utóbbi eladásához, illetve a csoportos utazást megkönnyítő buszok biztosításához kéri az önkormányzatok, kultúrházak segítségét. Továbbá egyes előadásokat utaztatni is akarnak több felvidéki településre.

A színházigazgató azt is elárulta: a Berényi Józseffel, Nagyszombat megye MKP-s alelnökével nemrég folytatott beszélgetése során felvetődött az ötlet, hogy mivel a KJSZ nem csak Nyitra megyét, hanem az összes magyarlakta megyét ellátja kultúrával, ehhez más megyék is anyagi segítséget nyújthatnának, például mobil színpad vagy busz vásárlásával. Erről majd további egyeztetések várhatók.

Ugyancsak szó esett Natália Milanová kulturálius miniszter közelmúltbeli színházi vizitjéről, mely során a vendég megígérte: minisztériumi támogatást nyújt a színházépület elavult fényparkjának cseréjéhez. A Ma7 egyik kérdésére, hogy hol tart az épület felújítása, a direktor azt felelte, hogy az jó ütemben halad, s november közepéig befejeződnek az ablakcserék. A másik kérdésünk nyomán megtudtuk, hogy

a jelenlegi 68 fős kollektíva (14 színművész) bővítésére nem kaptak pénzeszközöket a fenntartó Nyitra megyétől, pedig szívesen felvennének újabb frissdiplomás színészeket, s a műszaki állományt is bővítenék, ha lenne miből.

Ehelyett vendégművészeket hívnak egy-egy produkcióba. Többek között a komáromi színpadon viszontláthatjuk majd Cs. Tóth Erzsébetet, Rancsó Dezsőt, Gubík Ágit, Jókai Ágit, Kerekes Vicát, Szvrcsek Anitát, Bandor Évát és Bárdos Juditot.

Végül a Bérletek éjszakája is szóba került, amire az esős időjárás miatt augusztus 28-án (szombaton) 20 órától nem a Klapka téren, hanem a Tiszti Pavilon dísztermében kerül sor.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »