Elkezdődött a 2024-es elnökválasztások első fordulója. Kilenc jelölt van versenyben

Elkezdődött a 2024-es elnökválasztások első fordulója. Kilenc jelölt van versenyben

Szombat reggel 7 órától megnyíltak a szavazóhelyiségek szerte az országban. A választópolgárok kilenc jelölt közül választhatják meg Szlovákia új államfőjét. Eredetileg tizenegy jelölt volt, ám Andrej Danko (az SNS elnöke) és Róbert Švec visszaléptek, mindketten Štefan Harabin javára. Ez Szlovákia történetének hatodik közvetlen elnökválasztása.

A jelöltek végső listája ábécésorrendben tehát a következőképp alakult:

A Statisztikai Hivatal adatai szerint 4,33 millió választójogú állampolgár járulhat urnákhoz az ország 5938 szavazóhelyiségében.

A választók számára két zöldszámon tájékoztatást is adnak a választások menetéről: a 02/4859 2317 és a 02/4859 2312 telefonszámokon.

Hírdetés

Csak akkor nem lesz második forduló, ha az elnökválasztások első fordulóján az egyik jelölt megszerzi a leadott szavazatok több mint 50 százalékát (legalább 50% +1 darab szavazatot). Ebben az esetben ez a jelölt lenne a győztes és véget érnének a választások.

Az első forduló hivatalos eredményeit várhatóan vasárnap fogják bejelenteni, részeredmények és exit pollok azonban az este folyamán várhatók.

A szavazóhelyiségek késő este 22:00 óráig lesznek nyitva, amennyiben csúszás lenne (ami az elmúlt három választásnál előfordult), akkor a moratórium is kitolódik urnazárásig.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »