Elhunyt Milan Lasica

Elhunyt Milan Lasica

81 évesen vasárnap este elhunyt Milan Lasica, az egyik legismertebb szlovák humorista, színész, rendező, énekes.

A Sme információi szerint Lasica rosszul lett a Bratislava Hot Serenaders koncertjén és már nem tudták újraéleszteni.

Lasica Zólyomban született és a pozsonyi színművészeti főiskolán tanult.

Kiváló humorista volt – Július Satinskýval az egykori Csehszlovákia egyik legnépszerűbb komikuspárosát alkották. 

Hírdetés

Milan Lasicát láthattuk színházi és filmszínészként komikus és drámai szerepekben, tevékenykedett dramaturgként, rendezőként, írt prózát, dalszövegeket, sőt, énekesként és szellemes műsorvezetőként is közismert volt. Hétről hétre elmaradhatatlan vendége a Szlovák Televízió népszerű Aranyidők (Zlaté časy), valamint a Szlovák Rádió Kettőspontok (Dvojbodky) című műsorának, amelyekben régi szép időkre emlékezve, a rá jellemző művelt, korrekt és szellemes (olykor csipkelődő) megszólalással érdekes történeteket idézett fel a kulturális élet területéről. 

Milan Lasica nevéhez fűződik a Štúdio L+S. Ebben a színházban mutatták be 2011-ben Spiró György darabját Prach címmel, Juraj Nvota rendezésében. A darabot Tóbiás Szidi és Mokos Attila remek előadása tette emlékezetessé. 

Lasica korábbi filmjei közül említsük meg az Igen, kedves barátaim című, 1989-ben forgatott csehszlovák vígjátékot, melyben a főszereplő Fischer urat alakította egy vécé- és fürdőszoba-felszerelésre szakosodott porcelángyár gazdasági vezetőjét. Egyre feljebb kerül a ranglétrán, és egyre rosszabbul érzi magát a bőrében. Már az álmaiban is csak vécécsészéket lát. Az elmúlt években az Őfelsége pincére voltam című Jiří Menzel-filmben, valamint a 2014-ben forgatott, a szocialista időkben játszódó és a disszidálás témáját érintő A túsz című moziban láthattuk. 

(tasr, ú)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »