Elhunyt František Lízna atya, Esterházy János boldoggá avatásának egyik tanúságtévője

Elhunyt František Lízna atya, Esterházy János boldoggá avatásának egyik tanúságtévője

Életének 79., papságának 47. évében elhunyt az Esterházy János boldoggá avatási eljárásának kapcsán Magyarországon is ismertté vált František Lízna atya. Március 4-én, türelemmel viselt, hosszú betegség után, koronavírus-fertőzést követően visszaadta lelkét Teremtőjének.

František Lízna SJ 1941-ben Jevíčko településen született, 1968-ban lépett be a jezsuita rendbe. 1974-ben szentelték pappá, ám egészen 1989-ig nem kapta meg az úgynevezett állami jóváhagyást. Különböző fizikai munkákat végzett, s eközben politikai okokból öt alkalommal börtönbe is került. A Charta 77 aláírója.

1995 óta a Vyšehorky u Mohelnice-i plébánián szolgált, és egészen a legutóbbi időkig ezzel párhuzamosan a közeli mírovi fegyház börtönlelkésze volt. 1992 óta szolidaritásból roma nemzetiségűnek vallotta magát.

Kitüntették a František Kriegelről elnevezett, az elítéltekkel kapcsolatos áldozatos munkáért járó díjjal, illetve a Tomáš Garrigue Masaryk-díjjal – a demokráciáért és az emberi jogokért folytatott tevékenységéért. 2020. márciusában Esterházy-díjjal is elismerték munkásságát.

Hírdetés

Lízna atya súlyos betegséggel, gyógyíthatatlan rákkal küzdött. 2007-ben az olmützi Szent Vencel-székesegyházban Esterházy János lelki üdvéért szentmisét mutattak be,  a felvidéki hívek akkor és a későbbiek során is buzgón fohászkodtak gyógyulásáért. Az emlékezetes szentmisét megelőző napon az olmüzti érseknél tett látogatás során értesült az Esterházy-tisztelők kisebb küldöttsége arról, hogy Lízna atya súlyos beteg. Esterházy Alíz is jelen volt a beszélgetésen.

Az orvosok már lemondtak róla, a rák elhatalmasodott a szervezetében, ő néhány héttel az olmützi szentmise időpontja után mégis, legyengült állapotban ukrajnai zarándokútra indult, amit Esterházy Jánosért ajánlott fel. 1600 km megtétele után gyógyultan ért haza.

František Lízna atya tanúságtevőként szerepel Esterházy János boldoggá avatási perében.

(Katolikus.cz/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »