Elhunyt Dobai István, az erdélyi magyarság kiemelkedő jogharcosa

Elhunyt Dobai István, az erdélyi magyarság kiemelkedő jogharcosa

Az unokák gyászjelentője szerint „dr. Dobai István, nemzetközi jogász, erdélyi református egyházkerületi főgondnok, 1957–1964 között a kommunista rendszerben politikai fogoly, a kolozsvári Imitatio Christi Kollokvium (alcíme szerint: Hitvalló értelmiségiek kerekasztal-beszélgetései) alapítója, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett Nagyapánk élt 97 évet. Mély hitével, erkölcsi tartásával és intelligenciájával utat mutatott kortársai mellett 3 gyermekének, 11 unokájának és 19 dédunokájának. A feltámadás reményében, egyedül Istené a dicsőség!”

A Nagyváradon született Dobai István életéről és munkásságáról a Wikipédia itt és így számol be, sajnálatos szűkszavúsággal: „Dobai István (Nagyvárad, 1924. május 21. – Mikepércs, 2021. július 29.) erdélyi jogász, 1956-os elítélt. Tanulmányait a Bolyai Tudományegyetemen végezte jog és közgazdaságtan szakon. Tanársegédként dolgozott az egyetemen az 1948-as kommunista tanügyi reformig. Nemzetközi jogból doktorált 1948-ban. Utána munkásként dolgozott. 1956-ban szerkesztője volt az ENSZ-hez küldendő memorandumnak, amiért életfogytiglani kényszermunkára ítélték. 1964-ben amnesztiával szabadult, de soha nem rehabilitálták. 1986-os nyugdíjazásáig kényszermunkásként dolgozott. Jogelméleti, nemzetiségi- és egyházjogi tanulmányokat, könyveket jelentetett meg, többnyire álnéven. Művei: A román fegyverszüneti szerződés (Kolozsvár, 1946), Gesta Hominum (Kolozsvár, 1993), Tűnődések a történelemről (Budapest, 2004), Múlandó Szilágyság (Kolozsvár, 2007), Krisztus erdélyi mandátuma (Erdélyi üzenet sorozat I.), 2008, Boldogok a békességre igyekezők (Erdélyi üzenet sorozat II.), A Testvériség forradalma (Erdélyi üzenet sorozat III.), Az eszmei nemzet alkotmánya (Erdélyi üzenet sorozat IV.). Kitüntetései: A Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2014).”

Hírdetés

Tófalvi Zoltán marosvásárhelyi újságíró, kutató 1956 erdélyi mártírjai című tanulmánysorozatának 2009-ben megjelent III. kötete a Dobai-csoportról szól. Az 1956-os magyar forradalmat és szabadságharcot követő erdélyi „hazaárulási perek” egyik jellegzetes momentuma volt a Dobai-csoport pere: a román kommunista hatalom egy, az ENSZ-nek címzett, az erdélyi kérdés megoldását célzó memorandum miatt ítéltette életfogytiglani, illetve sok-sok évi börtönbüntetésre a perbe fogottakat.
 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »