Elhalasztanák a népszámlálást?

Elhalasztanák a népszámlálást?

A kormányzó OĽaNO parlamenti frakciója nem lát problémát abban, hogy a február 15. és március 31. között esedékes népszámlálást a koronavírus-járványra való tekintettel elhalasszák, erősítette meg lapunknak a politikai formáció parlamenti frakcióvezetője, Michal Šipoš.

Információink szerint az OĽaNO egyik képviselője, Gyimesi György ma este a koalíciós tanács előtt ismertetheti, miért van szükség a halasztásra.

Hírdetés

Az ügyben a kormánynak és a parlamentnek is döntenie kell, hiszen a halasztáshoz gyorsított eljárásban lefolytatott törvénymódosításra van szükség. A kabinet holnap reggeltől ülésezik, egyelőre nem tudni, hogy foglalkoznak-e a kérdéssel.

A népszámlálás elhalasztását elsőként az Összefogás vetette fel. Arra hívták fel a figyelmet, hogy bár a folyamat idén jórészt interneten zajlik majd, pont a járvány szempontjából veszélyeztetett kategóriába tartozó idősek élhetnek az ún. asszisztált kitöltés lehetőségével. Ennek során vagy az önkormányzat épületében, vagy otthonukban egy asszisztens segítené a népszámlálási kérdőív kitöltését. A folyamat lebonyolításáért felelős Staszisztikai Hivatal azonban azt állítja, a jelen körülmények között is meg tudják valósítani felmérést.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »