Elfogadta az új épületenergetikai irányelvet az Európai Parlament és a Tanács – nap hírei

Elfogadta az új épületenergetikai irányelvet az Európai Parlament és a Tanács – nap hírei

Új, az európai versenyképességet növelő megállapodást és valódi energiauniót tartanak szükségesnek az uniós tagállamok vezetői. Júniustól indul az új otthonfelújítási program

Két éven át tartó tárgyalások után elfogadta az új épületenergetikai irányelvet az Európai Parlament és a Tanács. Az irányelv 2050-re széndioxid-kibocsátás mentes épületállomány elérését tűzte ki célul. A 2022-es népszámlálás adatai szerint a magyarországi lakások több mint 60 százaléka függ a földgáztól, 2,5 millió ingatlanban használnak kizárólag gázt vagy amellett fafűtést is.

Júniustól indul az új otthonfelújítási program, amelyben az MFB-pontokon keresztül lehet részt venni. A kamatmentes hiteltermék a háztartások önerejével együtt akár 7 milliós beruházással is hozzájárulhat a családok otthonának felújításához.

A magyar zöldgazdaság húzóágazatává tenné a geotermiát a kormány, az intézkedéseket a társadalmi vitára bocsátott Nemzeti Földhő Stratégia tartalmazza. A stratégia célja, hogy a földhő hazai energetikai felhasználása 2026-ig ötödével, a következő évtized elejére pedig a bázisérték duplájára növekedjen.

Elkészült a Paks-2 projekt sugárvédelmi beton- és vasbeton szerkezeteinek betonösszetételét szabályozó irányelv. A maghasadás során létrejövő neutronokat könnyű elemekből álló anyagok képesek elnyelni, ezért indokolt a reaktortestet könnyűbetonnal körülvenni.

Bécsben már működik az első zöldhidrogén-üzem, amely kizárólag megújuló energiát használ a hidrogén előállításához. A naponta előállított, 1.300 kilogrammnyi zöldhidrogén 60 busz és teherautó megtankolására elegendő – írja a Portfolio.

Több mint 63 milliárd forint pluszforrást biztosít a kórházak adósságrendezésére a kormány – jelentette be a Belügyminisztérium. Ez az összeg alig több mint fele a február végi adósságállománynak. Az összeget április 30-ig utalja az egészségügyi szolgáltatóknak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő.

Aggasztja a madárinfluenza emberről emberre terjedésének lehetősége az ENSZ Egészségügyi Világszervezetét. Tavaly január elejétől 2024 áprilisáig a WHO összesen 889, H5N1-ben megbetegedett embert regisztrált 23 országból, közülük 463-an belehaltak a fertőzésbe.

Adagolásjelölési hiba miatt kivonják a forgalomból az epilepszia kezelésére szolgáló egyik gyógyszer két gyártási tételét. A Keppra 100 milligramos oldatot érinti az intézkedés.

Hírdetés

Érdemi eredmény nélkül zárult az újabb tárgyalási forduló a béremelést követelő felsőoktatási dolgozók képviselői és a területért felelős államtitkár között. A tervek szerint két hét múlva folytatódik az egyeztetés az állami fenntartású egyetemek rektoraival.

Péntekig befejeződik az értesítők postázása a júniusi önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti választásról. 7,8 millió választópolgárnak postázzák az értesítőt a lakcímére arról, hogy szerepel a névjegyzékben. Ha valaki ezt nem kapja meg, ezt a jegyzőnél jelezheti.

Külföldi finanszírozási kísérlet gyanúja miatt vizsgálatot indít a Szuverenitásvédelmi Hivatal a sajtóban megjelent információk alapján. A gyanú szerint megint az a külföldi és magyar szereplőkből álló érdekkör és kapcsolati háló vette célba a magyar választásokat, mint amelyik a 2022-es országgyűlési választások előtt Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt mozgalmát támogatta.

A DK EP-listavezetője szerint a júniusi választások nemcsak az európai parlamentről és az önkormányzatokról szólnak, hanem a jövőről is. Dobrev Klára az Inforádió Aréna című műsorában úgy értékelte, ha sokan mennek el szavazni, és megmutatják, hogy elegük van a kormányból, akkor az ellenzék elkezdhet előrehozott választásokat követelni.

Az uniós tagállamok vezetői egyetértettek abban, hogy sürgősen légvédelmi eszközökkel kell erősíteni Ukrajna védelmét – közölte az Európai Tanács elnöke Brüsszelben. Charles Michel elmondta azt is, megállapodtak arról, hogy az Európai Uniónak szükséges van egy új versenyképességi megállapodásra, mert gazdasági és biztonsági bázisa túlságosan függ a külső forrásoktól.

A kelet-ukrajnai Donyeck megyét támadták az orosz erők. Az eddigi jelentések szerint egy ember meghalt és ketten megsebesültek.

Szankciókat jelentett be Irán ellen a brit és az amerikai kormány is az Izrael ellen múlt szombaton végrehajtott támadás miatt. Az intézkedéscsomag elsősorban az iráni fegyveres erők irányító testületeit, magas rangú vezetőit és kiszolgáló intézményeit érinti.

Környezeti katasztrófát okozhatnak a tengeri hajózásra alkalmatlan orosz tartályhajók – véli a svéd külügyminiszter. A tengeri úton szállított orosz kőolaj mintegy fele a Balti-tengeren és a dán vizeken halad keresztül.

Csak 2025-től lesz lehetőség ingyenes készpénzfelvételre a postákon. A Magyar Közlönyben már megjelent az erről szóló törvény.

A segédmotoros kerékpárokra is kell kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kötni – figyelmeztet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége. Ha nem kötnek biztosítást, szabálytalanul vesznek részt a forgalomban.

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát családja, barátai, pályatársai Budapesten, a Farkasréti temetőben. A Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, rendező, érdemes és kiváló művész, a nemzet színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 85 éves korában, március 30-án hunyt el.

Családtagjai, pályatársai, tisztelői vettek búcsút Eötvös Péter kétszeres Kossuth-díjas, Szent István-renddel kitüntetett zeneszerzőtől, karmestertől csütörtökön a Budapest Music Centerben. Eötvös Péter, a 21. század egyik legelismertebb kortárs zeneszerzője március 24-én, hosszan tartó betegség után hunyt el 80 éves korában.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »