Elfelejtett gyümölcsféléink, ritkaságok, újdonságok – Füge

Elfelejtett gyümölcsféléink, ritkaságok, újdonságok – Füge

Kárpátalján a füge nagyon sok hobbi kertésznél megtalálható. Általában téli takarást igényel. Sokan szobanövényként is termesztik. A füge a mediterrán térségek sok meleget és fényt kedvelő növénye, amely nálunk 2 méteres bokorrá fejlődik. Ujjasan karéjos nagy levelei szépek, nyár végén érő gyümölcsei finomak, érett gyümölcsei sokkal ízletesebbek, mint a kereskedelemben kapható, aszalványként importált gyümölcsök.

Termesztési körzetének északi határán túl, azaz nálunk, csak kifejezetten meleg, déli fekvésekben, ott is védett helyen, vagy a ház déli fala előtt termeszthető biztonságosan. A téli fagyok ellen még itt is védeni kell. Télen tartósan jelentkező mínusz 100C alatti hőmérsékleten súlyosan károsodik. Takarás nélkül a teljes föld feletti hajtásrendszere elfagyhat.

Talajban nem válogatós, igénytelennek mondható. Köves, sziklás, száraz talajokon szépen díszlik, viszont a nyirkos, hideg talajt, a sok nedvességet nem bírja.

Szaporításának módja a dugványozás, bujtás és tőosztás. Én tavaly egy tízéves bokrot kivájtam és 28 új növényt szaporítottam belőle. Telepítéskor a térállást úgy méretezzük, hogy a kifejlett bokor mintegy 3 méter átmérőjű is lehet.

Hírdetés

Koronaalakító metszése a következő. A telepített szaporítóanyagot (gyökeres dugvány vagy bujtvány) az első évben hagyjuk érintetlenül fejlődni. A következő tavasszal minden vesszőt tőből távolítsunk el. Az ezután előtörő új hajtásokból neveljük ki fokozatosan a fügebokor koronáját, amely 5-6 ágból áll. Ezeket ágaztassuk el. Laza szerkezetű, inkább elterülő, mint feltörő koronát neveljünk. Évente ritkítsuk az előtörő új tőhajtásokat. Idős korban vagy fagykár esetén viszont ezekkel pótolhatjuk a leváltásra került ágakat.

A füge hosszú ősz esetén két termést érlelhet Kárpátalja legmelegebb részein (Bene, Fekete-hegy). A fő termés augusztusban érik. A gyümölcskezdemények az egyéves vesszők oldalrügyeinek tövén a rügyfakadással egy időben jelennek meg, lényegében igen rövid hajtáson. A másodtermés októberben érik, az egyéves vesszőkön előtörő ez évi hosszú hajtásokon. Ha késői a fakadás, az egyébként is igen későn fakadó füge másodtermése nem érik be. Ez már érzékelhető szeptemberben, ugyanis szemmel láthatóan aprók és fejletlenek a gyümölcsök. Szakemberek szerint célszerű ilyenkor a fejletlen gyümölcsöket leszedni, hogy a hajtások jobban beérjenek. A másodtermés mindenképpen csökkenti a következő évi főtermés mennyiségét. A fügét nálunk általában nem metszik. Ezzel bajt nem okozunk ugyan, de a termés kiegyenlítetlen. Az egyszer termést hozott vessző többé már nem terem. Rendszeres termést csak úgy kapunk, ha elágazások képzésére, azaz sok egyéves vessző képzésére serkentjük a bokrot. Ezért a letermett kétéves vesszőket visszametsszük egy minél alsóbb helyzetű egyéves vesszőre, vagy tőből eltávolítjuk őket, ezzel ritkítást is végzünk. A meghagyott egyéves vesszők csúcsát enyhén visszavágjuk, hogy serkentsük az elágazódást.

A metszést rügyfakadáskor, májusban végezzük, amikor látjuk, hogy a megmetszendő vesszőkön hol helyezkednek el a kis fügekezdemények. Fontos feladat a kellő ritkítottság, hogy a napfény a bokor belsejébe is behatolhasson. Tartsuk minél alacsonyabban a termőrészeket, ezek jobban védhetők és a talaj visszasugárzott hőjét is jobban hasznosítják.

A füge augusztustól folyamatosan érik, körülbelül 5-6 héten át. Csak éretten szedjük, mert nem utóérő a gyümölcse. Frissen és befőttként is fogyasztható.

Bodnár István kertészmérnök, Bakta


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »