Életerős a Sapientia Sepsiszentgyörgyön

Életerős a Sapientia Sepsiszentgyörgyön

A Sapientia EMTE Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központjában pénteken 136 hallgatónak kezdődött meg a tanév, közülük 50-en elsőévesek. 

A gólyák közül 14-en az agrármérnöki szakon, 22-en az erdőmérnöki szakon és 14-en a képzőművészeti szakon kezdenek, ez utóbbin belül tíz festő és négy szobrásznövendék. A tanévet Tonk Márton, a Sapientia EMTE rektora, Fedeles Tamás, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) rektorhelyettese, Domokos József, a Sapientia Marosvásárhelyi Karánaj dékánja, Lengyel Péter, a PTE dékánja, illetve Nyárádi Imre-István dékánhelyettes, a Sepsiszentgyörgyi Tanulmányi Központ vezetője nyitották meg. Meghívottként részt vett Vargha Fruzsina Sepsiszentgyörgy alpolgármestere. Szili Katalin miniszterelnöki megbízottat, a Pécsi Tudományegyetem kuratóriumi tagját is várták az ünnepségre, azonban koronavírus-fertőzés miatt kénytelen volt lemondani a részvételt.

 

Életerős a Sapientia Sepsiszentgyörgyön

Hírdetés

Kép: Vargyas Levente

A megnyitó istentisztelet után Tonk Márton felidézte, 2015-ben indult Sepsiszentgyörgyön az agrármérnöki szak, azóta négy generáció végzett, 2020-ban az erdőmérnöki szak, majd 2021-ben a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara és a Sapientia EMTE Kolozsvár Kara együttműködésével indult a szobrászművész és festőművész szak. A tervek szerint hamarosan megszerzik az engedélyt, és 2023 nyarán már 25 helyet hirdetnek a sport- és edző szakon. A következő lépés, hogy a sepsiszentgyörgyi tanulmányi központ karrá alakuljon.

A Sapientia életerős, dinamikus egyetem, a romániai egyetemek rangsorában a huszadik. Sepsiszentgyörgyön autentikus egyetemi közösség, helyi akadémiai elit kialakítására törekednek, abban bíznak, hogy oktatók és hallgatók az egyetem falain túl is hatni tudnak, mondta Tonk Márton. A Pécsi Tudományegyetemnek fontos a kárpát-medencei magyarság, Sepsiszentgyörgyön hozzá tudnak járulni a helyi értelmiségképzéshez, oktatóik bábáskodnak, hogy kialakulhasson az önálló képzés, mondta Fedeles Tamás. Az elsőévesek fogadalomtételében többek között elhangzott, hogy a tudásukat és a munkájukat a szülőföldjüknek szentelik. Az agrár- és az erdőmérnök szakon kezdők képviselői szimbolikusan egy-egy kis zsák vetőmagot vettek át tanáraiktól, a festőművész-palánták festőecsetet, a szobrászok mintázófát kaptak.

Bíró Blanka


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »