Élesben vizsgáznak az Országház árvízvédelmi kapui – helyzetjelentés a fővárosból

Élesben vizsgáznak az Országház árvízvédelmi kapui – helyzetjelentés a fővárosból

Péntek reggelre jó néhány centiméterrel ismét feljebb jött az áradó Duna Budapest belvárosi szakaszán. A Margit híd közelében az alsó rakpartból már csak a közlekedési táblák látszanak, a horgonyzó hajók pedig jóformán egy szintben vannak a felső rakparttal – jelentette péntek reggel az InfoRádió munkatársa a helyszínről.

A csatornázási művek közlése szerint Budapesten jóval az árhullám szombatra várt tetőzése előtt befejeződött a felkészülés, és lezárult a védekezés első szakasza. A pesti rakpartról is láthatóan fehérlik a több százezer homokzsákból emelt védmű a Margitszigeten, míg csütörtök délután a III. kerületi Királyok útján, illetve a Nánási úton a tolólapos traktorok és a tömörítőgépek már az ottani gát agyagos megerősítésének és oldalsó megtámasztásának finisében pöfögtek.

Az Újpesti téli kikötőnél, a Váci úton felépült egy 300 méteres homokzsák fal. A Hajógyári-szigetet lezárták, mert az ottani ártéri, úgynevezett galériaerdőt eláraszthatja a víz – erre való ilyenkor –, de az ottani épületeket természetesen védik a Dunától. A Dagály fürdőnél is magasodik egy csaknem 500 méter hosszú mobilgát.

A főváros lakói – a Római part árterében élőket leszámítva – leginkább a közösségi közlekedés felsorolhatatlanul sok változása miatt szembesülnek az árvíz következményeivel. A legfontosabb, hogy péntektől nem használható a 2-es metró Batthyány téri állomása. A H5-ös békásmegyeri, szentendrei HÉV új végállomása is a Margit hídnál van, de nem a lezárt és 400 tonnás vasúti szerelvényekkel megerősített alagútban, hanem a felszínen. A 4-es, 6-os villamos továbbra sem áll meg a Margit híd közepén, de legalább sűrűbben jár.

Hírdetés

A Margitszigetre senki se akarjon bemenni, mert lezárták, még az ottani kisállatkertet is evakuálták. Az I. kerületben, a már említett Batthyány téren és környékén, a Fő utcában, a Döbrentei téren – Dénesszályi Márta polgármester közlése szerint – előfordulhat, hogy a pincék és a mélygarázsok vízzel telnek meg, ezért az érintett lakosok lakásonként ma 10 homokzsákot igényelhetnek az önkormányzattól, ezeket az Országház utca 9. szám alatt, I. kerületi lakcímkártyával lehet átvenni a nap 24 órájában. A Budavári Önkormányzat a nap folyamán szabadon felhasználható homokot szállít a Batthyány téri Szent Anna templommal szembeni járdára, a Szilágyi Dezső tér 1. számmal szembeni parkolóba és a Döbrentei utca 18. számmal szembeni zöld területre. A pincékben és a mélygarázsokban felgyülemlett vizet egyébként csak az árhullám levonulása után lehet kiszivattyúzni.

A törvényhozás épületét (Parlament) 2013 óta két vasból készült kapu védi, az egyik 8,5 méter hosszú és 3,5 méter magas, a másik 5,5 méter hosszú és 3,5 méter magas. Ezeket most görgőkön behúzták, és nekifeszítették egy gumiból gyártott tömítésnek, de a biztonság kedvéért van mögöttük egy alumínium szerkezetű kapu is. Ez most vizsgázik először élesben.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a Duna Budapesten szombaton napközben 840 centiméterrel, tehát a 2013-as árvíz szintje alatt tetőzik majd, az apadás pedig lassú lesz. Az árhullám csak jövő hét vége felé hagyja el az országot, tehát valóra válik a mondás, hogy addig még sok víz lefolyik a Dunán. Az Időkép az Országos Vízügyi Főigazgatóság adataiból kiszámolta, hogy csak a mai napig a folyó fővárosi szakaszán egy balatonnyi víz ömlött át – zárta helyszíni tudósítását az InfoRádió munkatársa.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »