Szentmisében köszöntötték az Ezüsthíd szociális intézmény egykori igazgatóját Szombathelyen

Szentmisében köszöntötték az Ezüsthíd szociális intézmény egykori igazgatóját Szombathelyen

Nyugdíjba vonulása alkalmából köszöntötték szeptember 18-án Szombathelyen Fekete Árpádot, a volt Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet, a jelenlegi Ezüsthíd Integrált Szociális Intézmény egykori igazgatóját. A Gagarin utcai intézményben tartott búcsúztatón Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be szentmisét.

Fekete Árpád 2005 és 2024 között vezette az intézményt, ahol több mint száz időskorú, fogyatékossággal élő, demenciával küzdő embert látnak el. Munkásságának köszönhetően Vas vármegyében először itt valósították meg a támogatott lakhatást fogyatékossággal élő emberek számára. Évekig volt a Mozgássérültek Vas Megyei Egyesületének vezetője.

A Gagarin utcai intézményben tartott szentmisén Székely János szombathelyi megyéspüspök köszönetet mondott Fekete Árpádnak a több évtizedes fáradhatatlan munkásságáért, és rámutatott: élete példa arra, hogy az élet nehézségei, a kereszt, a betegség nem megkeserítette, hanem még sugárzóbbá, együttérzőbbé, nagylelkűbbé tette.

A napi szentleckére utalva a főpásztor kiemelte: Pál apostol a Szeretethimnuszban a szeretethez igéket kapcsolt, bár ezt a magyarban nem tudjuk pontosan visszaadni. A szeretet olyan, ami túlcsordul, árad, tettek fakadnak belőle. A másik felé megtett lépések. Életünk legfőbb értelme, hogy megtanuljunk szeretni, hiszen a világ is szeretetből van: az Atya, a Fiú és a Szentlélek szeretetéből. A világ mögött a szeretet titka van. Arra születtünk, hogy megtanuljunk szeretni. A földi szeretet véges, töredékes, sebzett.

de megtapasztaljuk, hogy a másik ember sokszor nem viszonozza a szeretetünket. A földi szeretetben benne van, hogy egyszer el kell búcsúznunk mindenkitől. De lesz majd egy tökéletes világ, ahol nem tükörben, hanem színről színre látunk, ahol a szeretet beteljesedik, fogalmaz az apostol.

Hírdetés

Székely János kiemelte: a Biblia azt tanítja, hogy az emberi társadalom Isten álma szerint nem a szabad verseny világa kellene hogy legyen, ahol győz az erős, de a gyönge, a szegény, beteg mindig lemarad, és ami miatt sok a boldogtalan ember.

Nem arra születtünk, hogy önmagunkért küzdjünk, sikereket érjünk el, hanem, hogy szeressünk, adjunk, építsünk. Isten álma szerint a társadalom olyan, mint az emberi test: egymásnak a tagjai vagyunk. Így ha az egyik tag szenved, a több is szenved. És ha az egyik örül, mindenki örül. Ez a szeretet civilizációja. Köszönjük Fekete Árpádnak, hogy ezt építette egy életen át, a munkájával és az életpéldájával – fejezte be beszédét a megyéspüspök.

Az egyházmegye nevében egy Szent Mártont ábrázoló festményt adott ajándékba Székely János püspök Fekete Árpádnak.

Az intézmény egykori vezetője rövid beszédében köszönetet mondott családjáért, hitéért, iskoláiért, az intézmény lakóiért, munkatársaiért, valamint az itt eltöltött 47 évi munkaviszonyért.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »