Együttműködés a közös értékeink jegyében

Együttműködés a közös értékeink jegyében

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma szorosabb együttműködésre törekszik az ország magyar nyelven is oktató felsőfokú tanintézményeivel. Ennek a szemléletnek a jegyében március 26-án az alsósztregovai Madách-kastélyban írták alá ünnepélyes keretek között a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karával a megállapodást. A pozsonyi székhelyű múzeum további egyetemekkel is felvette már a kapcsolatot.

A kastély dísztermében Jarábik Gabriella, a Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója és Bárczi Zsófia, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Karának dékánja írta alá az együttműködési megállapodást.

– fogalmazta meg Jarábik Gabriella. Hozzátette: a közeljövőben konkretizálják az együttműködést.

Bárczi Zsófia, a kar leköszönő dékánja kifejtette: sok téren tud együttműködni a kar a múzeummal, főleg az irodalomtudomány és a nemzetiségi kultúra színterein képzelik el a közös munkát.

Hírdetés

Ugyancsak a Madách-kastélyban fogalmazódott meg, hogy az egyetemi kar pedagógusa, Petres Csizmadia Gabriella által kifejlesztett Küzdj és bízzál! elnevezésű, Az ember tragédiáját feldolgozó műveltségi táblajáték kiadása is a közös együttgondolkodás jegyében valósulhatna meg. A játékról az alábbi cikkünkben olvashatnak részletesebben.

Jarábik Gabriella az együttműködéssel kapcsolatban a Felvidék.ma portálnak elmondta: „Tavaly kötöttük az első ilyen megállapodást az Eperjesi Egyetem Magyar Nyelv és Kultúra Intézetével. Az együttműködésünk eredményeként már egy közös szakmai rendezvényt is lebonyolítottunk Eperjesen.”  A jövő hónapban pedig a konferencia kötetét mutatják be a múzeum pozsonyi székházában.

A múzeumigazgató elmondta, keresik az együttműködési lehetőségeket a komáromi Selye János Egyetemmel, valamint a pozsonyi Comenius Egyetem magyar intézetével is. Várhatóan hamarosan hasonló megállapodásokat köznek ezzel a két intézménnyel is.

A Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma négy helyszínen működik. A pozsonyi központja a Brämer-kúriában van, de ide tartozik a szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékház, az alsósztregovai Madách-kastély és a kassai Márai Sándor Emlékkiállítás is.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »