Egyszerűsítenék az építkezést

Egyszerűsítenék az építkezést

Egyetlen törvény lesz az építkezések szabályozására és egyetlen hivatal az engedélyek kibocsátására – közölte Cseke Attila fejlesztési miniszter annak kapcsán, hogy a szaktárca egyszerű és egységes törvénykönyvet dolgozott ki az építkezések és a településrendezés szabályozására, amely a jelenleg hatályos, tíz különböző, harminc évvel ezelőtti, az évek során sokszor módosított és foltozott törvényt helyettesíti.

A törvénytervezet értelmében, amelyet szerdán bocsátottak közvitára, egyetlen hivatalhoz kell majd fordulni az építési engedély kibocsátásáért, és online, digitálisan is be lehet nyújtani a kérést. Ezen felül jelentősen csökken az engedélyek jóváhagyásának elbírálási ideje.

Hírdetés

Cseke Attila elmondta: jelenleg bizonytalan, kiszámíthatatlan, hogy mennyi időbe telik egy épület megépítéséhez szükséges összes engedély és jóváhagyás beszerzése, a hosszú határidők miatt pedig sok esetben lejár egy engedély, mire a másikat kibocsátja az illetékes hivatal, így újra kell kezdeni az eljárást. „Négy, akár nyolc hónapot is eltarthat a procedúra, az urbanisztikai bizonylat kibocsátási ideje például egy-két hónap, ezt most öt napra rövidítjük. Az építési engedély kibocsátása jelenleg újabb egy-két hónap, miután minden más jóváhagyás megvan, ezt az időkeretet 15 napra csökkentjük” – közölte. Hozzátette: a fejlesztési minisztérium létrehoz egy online felületet, ahol az engedélyeztetést le lehet bonyolítani, és online adatbázist készít az építkezésekről.

A miniszter szerint az új építkezési törvénykönyv arra is garanciát nyújt majd, hogy rendszerezetten építkezzenek, fejlődjenek a települések. A területrendezési terv (amellyel jelenleg a legtöbb önkormányzat nem rendelkezik) szabályozza, hogy mely városrészen építhetünk földszintes családi házat és hova építhetünk többemeletes irodaházakat, ezek kidolgozásában és az építkezésekkel kapcsolatos teendőkben az önkormányzatoknak segítséget és finanszírozást nyújt a szaktárca. A közvita után a tervezetről a kormány dönt, majd ezt követően kerül a parlament asztalára. A törvényhozó testületnek 2023-ig kell döntenie a javaslatról, amely része azoknak a közigazgatási reformoknak, amelyeket Románia a Helyreállítási Alap megszerzéséhez vállalt.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »