Egyre több fegyvert importálnak Európába

Egyre több fegyvert importálnak Európába

Az elmúlt öt évben közel kétszeresére nőtt az Európába behozott fegyverek száma. 

A növekedéshez leginkább az Ukrajnában dúló háború járult hozzá. Míg korábban Oroszország az egyik legnagyobb fegyverexportőrnek számított, ebben az időszakban jóval kevesebb fegyvert exportált külföldre. 

A Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) nemzetközi intézet kimutatásai szerint az európai államok fegyverekre fordított kiadásai a 2019 és 2023 közötti időszakban az azt megelőző öt évhez képest 94%-kal emelkedtek.

Hírdetés

Katarína Djokicová, a SIPRI intézet elemzője szerint a jelentős növekedés elsősorban az Ukrajnában zajló háborúval magyarázható. Az elmúlt öt évben Ukrajna a világ negyedik legnagyobb fegyverimportőrévé vált. Ami a kivitelt illeti, továbbra is az Amerikai Egyesült Államok a világ legnagyobb fegyverexportőre.

Míg 2014 és 2018 az Európba importált fegyverek 35%-a érkezett az USA-ból, addig 2019-2023-ra ez az arány 55%-ra emelkedett.

Az elemző szerint ez azzal magyarázható, hogy az európai államok többsége a NATO tagja, illetve partneri megállapodást kötöttek az USA-val fegyverrendszerük fejlesztését illetően. 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »