Egyre több a beteg, mi pedig nem győzzük, üzenik az orvosok

Egyre több a beteg, mi pedig nem győzzük, üzenik az orvosok

Kevesen vagyunk, s egyre több a beteg, mi pedig lassan nem győzzük, üzenték hétfőn a Pozsonyi Egyetemi Kórház fertőző betegeket ellátó pavilonja elől a szlovákiai orvosok. Egyúttal ismertették azt a felhívást, melyben a koronavírus elleni oltás felvételére buzdítanak.

Az erre ösztönző levelet, melyet több mint 1300 egészségügyi dolgozó látott el kézjegyével, Peter Sabaka infektológus olvasta fel a sajtó képviselői előtt. Ebben az orvosok azokhoz szólnak, akik mérlegelnek az oltással kapcsolatban, mert kétségeik vannak, esetleg kétségbe vonják a koronavírus veszélyességét.

A világjárvány áldozatai között ugyanis olyanok is vannak és lesznek, akik a műtéti beavatkozások folyamatos halasztása miatt vesztik életüket, holott nem is fertőződtek meg a koronavírussal. Ezeknek a haláleseteknek a többsége elkerülhető lenne, s ennek megelőzését szolgálja a vakcina, melynek mellékhatásaitól Sabaka szerint nem kell tartani. Inkább arra kell gondolni, hogy a legrosszabb még csak azután következik és jelenleg az egyedüli hatékony megelőzés az oltás.

Hírdetés

„Mi, a koronavírusos betegeket ellátó osztályokon dolgozó egészségügyiek szerte az országból a bizalmukat és egyben a segítségüket kérjük. A koronavírus hatásait naponta tapasztaljuk. A súlyos betegek a kezeink között halnak meg. Az oltás nem politikai, hanem elsősorban egészségügyi kérdés” – érvelnek az egészségügyi dolgozók.

A Pozsonyi Egyetemi Kórház igazgatója, Roland Schaller is támogatja az orvosok kezdeményezését, s egyúttal elmondta, hogy jelenleg 157 koronavírusos beteget kezelnek náluk, akik közül tizenketten mesterséges lélegeztetésre szorulnak.

A felhíváshoz személyesen csatlakozott Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter is. Mint mondta, nagyra becsüli a szlovákiai egészségügyi dolgozók munkáját és hozzáállását. „Csak az oltás vezethet ki bennünket ebből a járványból” – tette hozzá.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »