Egyre nagyobbra duzzad a botrány az IKEA egyoldalú családon belüli erőszak kampánya körül

Mint arról korábbi cikkünkben hírt adtunk, több férfiszervezet egyhangúan tiltakozott az IKEA családon belüli erőszakról szóló kampánya ellen, mert kampányfilmjük említést sem tesz a fiú-férfi áldozatokról, diszkriminálja és démonizálja a férfiakat. Jelenleg is több száz hozzászóló árasztja el tiltakozásával az IKEA YouTube és Facebook videója alatt a hozzászólásmezőt; mindannyian a férfiellenes hangütés és a családon belüli erőszakkal kapcsolatos valósághamisítás ellen emelnek szót, diszlájkolnak és bejelentést tesznek gyűlöletkeltés miatt a videószolgáltatónál, és az IKEA elleni bojkottra buzdítják férfitársaikat. Nagyobb országos lapok is figyelmet szentelnek az ügynek.

Fontos tudni, hogy az Országos Kriminológiai Intézet kutatása már egy 2005-ben közreadott tanulmánykötetében leszögezte, hogy a családon belüli erőszak elsődleges áldozata a fiúgyermekek és a férfiak:

Nemzetközi kutatások az elkövetők tekintetében is a közkeletű, hamis sztereotípiáknak teljesen ellentmondó tényeket tisztáznak: a zömmel fiú gyermekek terhére családon belül elkövetett bűncselekmények elsődleges elkövetői 60-70 százalékban a nők-anyák, egyedül vagy társtettesként.

Hírdetés

Ilyen viszonyok között különösen méltánytalan, hogy az IKEA családon belüli erőszak elleni programjának főpartnerként egy olyan nőszervezetet választott, amely tagjai közül már alapszabályzatában is kizárja a férfiakat és alkalmazottainak szigorú utasítással megtiltja, hogy férfinemű sértetteknek nyújtsanak segítséget.

Az IKEA körül kibontakozó botrányra felfigyelt az ország legnagyobb hírportálja, az Index.hu is és egy cikkben igyekezett megszólaltatni mindkét oldalt. Újságírói kérdésre válaszolva Toplak Zoltán, a Valódi Egyenlőségért Civil Társaság elnöke leszögezte, hogy leginkább a NANE egyesületet részvételét tartja elfogadhatatlannak az IKEA családon belüli erőszakkal kapcsolatos programjában, és a szervezetről alkotott véleményét sem rejtette véka alá:

Sajnálatos módon egyoldalúnak tűnnek az IKEA törekvései: kísérletet sem tettek arra, hogy a férfiak érdekvédelmével foglalkozó, a férfiáldozatokat képviselő férfiszervezeteket is bevonjanak programjukba.

Az Index.hu megkereste az IKEA-t is és feltette nekik a kérdést, hogy mit szólnak a bojkotthoz, a férfiszervezetek kérésének engedve elhatárolódnak-e a radikális feminista szervezetüktől és újraforgatják-e kampányfilmjüket? Az Index újságírója arról számol be, hogy ezekre a kérdésekre semmilyen választ sem kaptak, mindössze annyit mondtak: “az erőszak összes formája elfogadhatatlan számukra, így az áldozatok minden csoportjának – nőknek, férfiaknak, időseknek, gyermekeknek – védelemhez és támogatáshoz kell jutni.” – Ezt az üres frázist ismételgetik vég nélkül a botrány kipattanása óta minden felületükön, de a szavak mögött mindeddig semmilyen konkrét-valós tartalom nem áll, hiszen főpartnerükkel a NANE egyesülettel együttműködve kizárják a fiú és férfi áldozatokat segítségnyújtó programjukból.


Forrás:ferfihang.hu
Tovább a cikkre »