Egyre kevesebb bankfiók várja majd az ügyfeleket?

Egyre kevesebb bankfiók várja majd az ügyfeleket?

A koronavírus okozta járvány számtalan területen hozott változást, a gazdasági hatásai pedig hosszabb távon is megmutatják majd eredményüket. A bankszektor számára is új kihívásokat hozott, de felgyorsította az online szolgáltatások fejlesztésének ütemét is.

A járvány első hullámában az online megoldások jelentették a lehetőséget az üzleti élet számára is, de még most is, amikor a korlátozások ellenére a legtöbb vállalkozás offline is működni tud, látjuk, mennyire hasznosak lehetnek az interneten keresztül elérhető szolgáltatások.

Az ugyanis egyértelmű, a vállalkozások szeretnék optimalizálni költéseiket és a munkaerő nem csupán drága, hanem egyre nehezebb megfelelő szakembert is találni. A Szlovákiában működő bankok a kiadásaik csökkentése érdekében már néhány éve kevesebb bankfiókkal működnek. Ezen fiókok száma 2016-ban volt csúcson Szlovákiában, akkor 1293 működött az országban, egy évvel később már 60-nal visszaesett a mennyiségük, 2020-ban pedig 1074 bankfiókban intézhették el pénzügyeiket az ügyfelek.

Hírdetés

Mindez természetesen csak úgy lehetséges, hogy a másik oldalon a bankok ügyfelei egyre több folyamatot maguk is el tudnak végezni a telefonjukon vagy éppen számítógépükön keresztül, ami gyorsabb és kényelmesebb számukra, a másik oldalon pedig költségeket takarít meg a pénzügyi intézeteknek. Ők a másik oldalon különféle eszközökkel motiválják is a klienseket, hogy maguk oldják az egyszerű utalásokat, egyrészt jobb bankos alkalmazásokkal, másrészt az ilyen banki műveletek árának emelésével.

Azt is láthatjuk, ahogy a trend.sk is figyelmeztetett, 2019 év vége óta a bankokban dolgozók száma 1600-al csökkent, ma mintegy 19 ezer munkavállaló dolgozik ezen a területen. Ennek okai között azt is látnunk kell, hogy az ügyfelek alapgondjait intéző banki alkalmazottak fizetései már nem annyira vonzók, egyébként is éppen ezen feladatokat kívánják a bankok az elektronikus rendszereken keresztül az ügyfélnek átadni.

Mindezen körülmények közt új piaci szereplők is megjelennek, akik az online szolgáltatásokra alapozva akarnak sikeresek lenni, egyelőre Szlovákiában viszont még az elmúlt évek során nem tudtak olyan nagyra nőni. A másik oldalon pedig a Postabank és a 365.bank átalakulása hozott újdonságot, amivel a brandátalakítás után további bankfiókok jöttek létre. Ettől függetlenül egyértelműen fel kell készülnünk arra, egyre kevesebb bankfiókban tudjuk majd pénzügyeinket intézni, a szolgáltatások nagyobb részét pedig elektronikusan kell majd oldani.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »