Egymilliárd dolláros nagykövetséget építenek az amerikaiak Libanonban

Egymilliárd dolláros nagykövetséget építenek az amerikaiak Libanonban

2023. 05. 14.

Komoly indulatokat váltott ki, az Egyesült Államok új nagykövetségi komplexuma, amelyet 1 milliárd dollárból építettek Libanonban. Sok libanoni megkérdőjelezi, hogy miért van szüksége az USA-nak ekkora nagykövetségre a Connecticutnál kisebb, mindössze hatmillió lakosú országban, különösen, hogy a lakosság közel 80%-a a szegénységi küszöb alatt él – írta meg a CCN-ra hivatkozva a Portfolio.hu.

Az Egyesült Államok új nagykövetségi komplexumot épített Libanonban, amely mérete és fényűzése miatt vitát váltott ki egy olyan országban, ahol a lakosság többsége a szegénységi küszöb alatt él. A komplexum egy 43 hektáros területet foglal el Bejrút Avkar nevű külvárosában, amely majdnem két és félszer akkora telken fekszik, mint Washingtonban a Fehér Ház .

Az új erődszerű épület többszintes, magas üvegablakokkal van ellátva, rekreációs területek és egy úszómedence található rajta, egy zöldövezet veszi körül és a libanoni fővárosra nyíló kilátás is fantasztikus. A komplexum építése állítólag 1 milliárd dollárba került.

Hírdetés

A Twitteren sok libanoni megkérdőjelezte, hogy miért van szüksége az Egyesült Államoknak egy ekkora nagykövetségre a fővárosukban, hiszen kevés amerikai turista látogat el az országba, mivel a külügyminisztérium a harmadik legmagasabb kockázati osztályba sorolja. Néhány libanoni a Twitteren azzal viccelődött, hogy talán lenne elég hely a függőben lévő vízumkérelmek feldolgozására.

Libanon több válsággal is birkózik éppen, többek között a világjárvány, a 2020-as bejrúti robbantás és a pénzügyi válság miatt romokban heverő gazdaságéval. Sok libanoni nem tudja megfizetni az alapvető árucikkeket, köztük az élelmiszereket, a gyógyszereket és az áramot.

Az USA-nak ambivalens kapcsolatai vannak Libanonnal, ahol az Irán által támogatott Hezbollah, az ország legerősebb csoportja székel. Ennek ellenére baráti kapcsolatokat ápol az Egyesült Államokkal, ami miatt az ország terroristatámadások célpontja volt.

A múlt hónapban volt 40 éve, hogy 1983-ban felrobbantották az amerikai nagykövetséget Bejrútban, ahol 63 ember, köztük 52 libanoni és követségi alkalmazott halt meg. Ugyanezen év októberében egy amerikai és francia békefenntartóknak otthont adó bejrúti laktanyában 299 ember halálát okozta egy bombatámadás.

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »