Egyedi esély, hogy a női kosárlabdázók ott legyenek a párizsi olimpián

Egyedi esély, hogy a női kosárlabdázók ott legyenek a párizsi olimpián

Sopron ad otthont 2024. február 8. és 11. között a párizsi olimpia egyik női kosárlabda selejtezőtornájának, amelyen a magyar válogatott is érdekelt lesz. A nemzetközi szövetség, vagyis a FIBA szombaton hirdette ki a kvalifikációs tornák négy házigazdáját. Székely Norbert szövetségi kapitány az Inforádiónak azt mondta, hogy ez egy hatalmas sportdiplomácia siker, amely hozzásegítheti a magyar együttest ahhoz, hogy 1980 után másodszor kijusson az ötkarikás játékokra.

10 nap alatt kell lejátszani februárban három mérkőzést a párizsi olimpiáért és nem mindegy, hogy Kanába vagy Rióba kellene elutaznunk. „Itt csak Sopronig kell lejussunk és megspóroljuk az akklimatizációt és a másfél napos odautat is. A hazai közönségről már nem is beszélve” – vázolta a helyzetet Székely Norbert.

A női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya szerint mindez nagy esélyt ad arra, hogy a csapat ott legyen az olimpián.

Nagy kérdés a sorsolás

Elvben a 4 csapatból hárman juthatnak tovább, de a házigazda franciák és a címvédő Amerika is bekerülhet az adott csoportba. Az „első kalapban” pedig ott van még Kína és Belgium, tehát sanszos, hogy akár az amerikaiakat vagy Franciaországot kapja a magyar válogatott.

A kapitány ezzel kapcsolatban azt mondta: „igazából nekünk függetlenedni kell ettől a ténytől, meg kell várni a sorsolást és pontos lebonyolítást, majd annak alapján kell dönteni arról, hogy milyen prioritást élvez egyik vagy másik mérkőzés”.

A nagy kérdés az, hogy a potenciális ellenfelek közül vannak-e legyőzhető csapatok. Székely Norbert szerint van ilyen, de nem sok.

Hírdetés

„Az első kalapban bombaerős csapatok vannak, a másodikban szintén elképesztően erős csapatok vannak, nem nagyon verhetők számunkra, valószínűleg

a harmadik kalapból kaphatunk egy olyan csapatot, amelyikkel egy nagyon jó, ki-ki meccset lehet játszani,

de ezzel már nagyon előre szaladtunk, látni kell a sorsolást” – intett óvatosságra a szakvezető.

A magyar női válogatott utoljára 1980-ban, Moszkvában volt olimpián. Most, hogy az Európa-bajnokságon legyőztek Csehországot és ezzel bejutottak a legjobb nyolc köze, amely után lehetőség van olimpiai selejtezőt játszani, Székely Norbert folyamatosan Párizsra gondol.

„Egyre jobban szeretnénk ezt a lécet megugrani”

– bizakodott a kapitány, de intett arra, hogy „nem mi vagyunk ennek a tornának az esélyesei, sőt, nem vagyunk benne a világ 12 legjobb csapatában sem, de egy meccsen minden megtörténhet”.

A négy csoportban induló 16 csapatból tehát 4-et, pontosabban a négyes csoportban egyet kell megelőzni a soproni torna során.

Székely Norberttel készült teljes interjút pénteken este, nem sokkal fél nyolc után Ötkarika című műsorunkban hallhatják.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »