Egyedi bútorok Balazsi Csabától – Amikor újra életre kel a fa

Egyedi bútorok Balazsi Csabától – Amikor újra életre kel a fa

Az asztalos szakma igen sokrétű, sok munkaterület tapasztalatait egyesíti. Azonban egy különlegesen megmunkált ajtók, ablakok, lépcsők, bútorok látványa igen szemet gyönyörködtető, emellett lakásunk központi elemeként is funkcionál.

Egy asztalosműhelybe lépve a friss fa illata leng körbe bennünket, mely a természet szépségét idézi elénk. A Makkosjánosiban élő Balazsi Csaba mindennapjait is a fa megmunkálása, a szépen ívelt ajtók, lépcsők elkészítése tölti ki. Vele beszélgettünk szakmájáról, kihívásokról.

– Édesapám még fiatalon sajátította el a szakma fortélyait Ungváron. Ő is több évig dolgozott asztalosként. Kisgyerekként sok időt töltöttünk együtt, és mivel engem is érdekelt a fa megmunkálása, igyekeztem minden tanácsát magamba szívni. Így sajátítottam az alapokat, hogy hogyan kell neki állni a csiszoláshoz, hogyan lehet megformázni az alapanyagot, milyen anyagokkal szükséges lepácolni a fát. A több éves munka alatt pedig kialakítottam a saját stílusomat is.

– Mint mindenben, ebben is vannak nehézségek. Több dologra kell odafigyelni, hogy a végeredmény tökéletes legyen. Sokat kell hozzá tanulni, de ha az ember kitartó, akkor egy idő után könnyűvé, élvezhetővé válik. Ebben a szakmában sok az újdonság, mindig más tárgyat, más stílusút készítünk el. Én nem szeretem ugyanazt többször megfaragni, általában – legyen az egy ajtó vagy egy bútor – viszek bele egy kis csavart, egy másik formát, hogy egyedi legyen a kész termék.

– Első lépésként jó alaposan át kell beszélnünk a megrendelővel, hogy mit is szeretne – ajtót, ablakot, lépcsőt, esetleg egy konyhabútort –, valamint, hogyan is nézzen ki az elkészült elem. Méréseket kell végeznünk annak érdekében, hogy tudjuk, milyen aránnyal kell dolgoznunk. Ezt követően ki kell választanunk a megfelelő alapanyagot, amivel dolgozni fogunk. Erre legjobb a bükk, tölgy, kőris, mert könnyen megmunkálhatók. Majd ki kell faragni a megrendelt tárgyat. Régen mindent kézzel készítettek, ma már nagy segítség modern technológia, a megfelelő eszközökkel könnyebben végezhető a munka.

Hírdetés

– Változatos, hiszen a megrendelők is egyéni stílusúak. Azonban bátran mondhatom, hogy nagy kereslet van a fából készült konyhabútorokra. Egy-egy ilyen bútor kiemeli a konyhát a modern helyiségek soraiból, kissé hagyományos, de annál otthonosabb hatást kelt. A lakásdekorációk terén nagy divat lett a természetesség, a természetes alapanyagok használata, éppen ezért lehet különleges egy ilyen konyhabútor is. Emellett a fa nyílászárókra is igen nagy a kereslet, szintén a természetes hatás miatt. Örök klasszikusnak számít a szépen lekerekített asztal, székekkel, ahol a család kényelmesen elférhet. Munkáimat a közösségi oldalalmon is megtalálhatják, ahonnan inspirálódhatnak a vásárlók.

– A világ gyorsan változik, fejlődik, napról napra új technikák jelennek meg. Természetesen vannak olyan mozzanatai a szakmának, melyek mindenkor, minden időben érvényesek, de mint említettem, a technika fejlődik, új gépek jelennek meg, melyeket nekünk is alkalmaznunk kell. Az internet világa sok lehetőséget ad a folyamatos tanulásra, az oktató videók által én is fejődhetek, kipróbálhatok olyan megoldásokat, mintázatokat, amelyeket eddig nem ismertem.

– Egy jó asztalos ismérve, hogy mindig pontos, megbízható és a megrendelői igényeit tartja szem előtt. Próbálom tudásom legjavát nyújtani mindig, valamint minőségi alapanyagokkal dolgozni. Mint említettem, édesapámtól tanultam a szakmát, és még ma is kikérem a véleményét, tanácsait a tökéletesebb munka érdekében. Úgy gondolom, hogy vásárlóim bíznak a szakértelmemben, ami büszkeséggel tölt el. Egy jó szakember csakis szívvel-lélekkel dolgozik.

– Egyrészt megnyugtat, másrészt feltölt energiával. Az alkotás, mikor egy egyszerű anyagból megformálsz valami különlegeset, nagyszerű érzés. Fával dolgozni kivételes élmény. Látni, ahogyan a kérges deszka gyönyörű bútorrá alakul át a kezünk alatt, nos egy igazán különleges élmény.

Kurmay Anita


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »