Egy új kor hajnalán (Tűzzománc-kiállítás Kézdivásárhelyen)

Egy új kor hajnalán (Tűzzománc-kiállítás Kézdivásárhelyen)

Különleges technikával készített tűzzománcalkotásokból nyílt kiállítás Egy új kor hajnalán címmel pénteken este a Vigadó Művelődési Ház emeleti dísztermében. Anastasia Vdovkina és Egri András munkáit húsvét utánig, április második feléig lehet megtekinteni.

A jelenleg Kolozsváron élő művész házaspár neve nem ismeretlen Háromszéken, hiszen már többször is kiállítottak Kézdivásárhelyen és rendszeres résztvevői a bálványosi művésztábornak. Egyedi stílusú munkáik a Bálványos Resort Szállodában és a kézdivásárhelyi Borudvarban is megcsodálhatóak.

Hírdetés

Deák Ferenc műkritikus elmondta: a két művész a magyar tűzzománcművészet centrumában, Kecskeméten ismerkedett meg. Mindketten művészcsalád sarjai, Anastasia édesapja, Nikolaj Vdovkin moszkvai ikonművész, András szintén képzőművész család leszármazottja, néhai Egri László üvegművész, egyetemi tanár és néhai Nagy Enikő festő- és zománcművész fia. Bátyja, Egri István üvegművész és ólomüveg-restaurátor újította fel a kantai Szentháromság római katolikus templom üvegablakait.

Deák Ferenc kiemelte, az orosz Anastasia Vdovkina töredékeiben összeáll egy egységes és erőteljes harmóniavonalakkal épülő világ, az orosz ikonok világát megidéző alkotásai az elmúlt évezredek kulturális hagyományába írják be magukat, de a székely és az erdélyi népművészetet is folyamatosan beépíti munkáiba, Egri András absztraktabb képi világa pedig modern, festészet felé nyitogató kérdéseket mutat meg.

A méltatást követően Egri András köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a kiállítás létrejöttéhez. A megnyitón közreműködött Gáspár István, a Molnár Józsiás-iskola zenetagozatának ötödik osztályos tanulója (felkészítő tanára Gergely Gábor zenetanár), aki zongorajátékával bűvölte el a megjelenteket, s emelte ezzel a megnyitó hangulatát.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »