Egy szinodális és missziós Egyházért – Belgrádban ülésezett az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa

Egy szinodális és missziós Egyházért – Belgrádban ülésezett az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa

Az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) plenáris ülését A remény zarándokai – Egy szinodális és missziós Egyházért címmel június 24. és 27. között Belgrádban tartották, Német László belgrádi érsek, a CCEE alelnöke meghívására – olvasható a CCEE által június 27-én kiadott záróközleményben.

A tanácskozás Német László, valamint Santo Gangemi érsek, Szerbia apostoli nunciusa köszöntőjével kezdődött.

Az ülés a jelenlegi európai helyzet vizsgálatával folytatódott, amelyről Mariano Crociata latina-terracina-sezze-privernói megyéspüspök, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) elnöke; Noël Treanor, az Európai Unió apostoli nunciusa; valamint Marco Ganci, a Szentszék állandó megfigyelője az Európa Tanácsnál tartott beszámolót.

Ezt követően a CCEE bizottságainak elnökei bemutatták az egyes bizottságok tevékenységeit és programjait.

Gintaras Grušas vilniusi érsek, a CCEE elnöke beszámolt a tanács új, római székhelyének megnyitásáról, amelynek célja, hogy elősegítse az európai püspökök együttműködését és párbeszédét egymással és a Szentszékkel, valamint hogy új lelkipásztori és ökumenikus lendületet adjon, különösen a szentév és a szinodális út során.

Készülve a szinodalitásról szóló püspöki szinódus második ülésszakára Gintaras Grušas elnök arról is beszélt, hogy az európai püspöki testületek és az egyes püspöki konferenciák milyen szerepet játszhatnak a szinodalitás megélésében és növekedésében.

Bemutatta továbbá a CCEE ökumenikus kezdeményezéseit. Szólt az Európai Egyházak Konferenciájával 2001-ben aláírt Ökumenikus charta aktualizálásáról; a dokumentum új változatát várhatóan az isteni irgalmasság vasárnapján írják alá 2025-ben, abban az évben, amikor minden keresztény egy napon ünnepli a húsvétot. Emellett beszámolt az első találkozóról az Európai Keleti Ortodox Egyházak Állandó Konferenciájának központi tanácsával.

Hírdetés

Végül arra kérte az európai püspököket, hogy

Robert Francis Prevost bíboros, a Püspöki Dikasztérium prefektusa Az Egyház evangelizációs és missziós dimenziója Európában címmel tartott előadást. Beszédének kiindulópontja az elmúlt hetek eseményei voltak, mint az európai parlamenti választások és a világméretű válságok, beleértve az ukrajnai és közel-keleti háborúkat.

A Püspöki Dikasztérium prefektusa szerint – Szent Ágoston időszemléletéből kiindulva – a kulcs az, hogy Jézus megtestesülését szemléljük, amelyet éljünk meg az Eucharisztia ünneplésében, és vigyük át a mindennapi életbe, törődve a szegényekkel, a migránsokkal, a rászorulókkal, de legfőképpen „Jézus Krisztus szeretetének gyakorlatba ültetésével”.

Josef Sayer pasztorálteológus Praedicate Evangelium – Hatások és következmények a püspöki konferenciák és az európai testületek számára címmel tartott előadást. A Ferenc pápa által 2022-ben kihirdetett, a Római Kúriáról szóló apostoli konstitúció szövegét elemezve Josef Sayer ismertette a püspöki konferenciák új szerepét; a dikasztériumoknak rendszeresebben kellene együttműködniük a konferenciákkal, sőt egyes kezdeményezéseiket át is kellene venniük.

Az ülés során a püspökök Antonio Ammiratit, a CCEE eddigi főtitkárhelyettesét és szóvivőjét megválasztották a tanács új főtitkárává öt évre. Martin Michaličektől veszi át a tisztséget, aki 2018-tól volt főtitkár. A püspökök köszönetüket fejezték ki Martin Michaličeknek az évek során az európai egyházak szolgálatában végzett munkájáért.

Fontos pillanat volt a CCEE tagjainak találkozója a Szerb Ortodox Egyház vezetőjével, Porfirije pátriárkával.

A CCEE következő plenáris ülését 2025. október 8. és 10. között tartják Lisszabonban.

Forrás és fotó: CCEE

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »