Egy orosz bankvezér szerint súlyosan gyengülni fog Oroszország gazdasága

Egy orosz bankvezér szerint súlyosan gyengülni fog Oroszország gazdasága

Már az orosz vezetők is egyre többször beszélnek arról, hogy "gyengül Oroszország gazdasága".

A VTB, a második legnagyobb orosz bank vezetője arra számít, hogy az orosz gazdaság az idén 4 százalék körüli mértékben, jövőre pedig 1,5 százalékkal gyengül,2024-ben ugyanakkor már nőhet a gazdaság teljesítménye. A 2021-es szint, amikor a hazai össztermék (GDP) 4,6 százalékkal nőtt, négy-öt év alatt érhető el – mondta el Andrej Kosztyin a Vlagyivosztokban zajló 7. Keleti Gazdasági Fórumon. Az orosz gazdaságfejlesztési minisztérium által készített frissített előrejelzés szerint Oroszország GDP-je idén várhatóan 4,2 százalékkal, jövőre pedig 2,7 százalékkal csökken.

Hírdetés

A Bloomberg azonban betekintést nyert egy belső jelentés borúlátóbb példányába, amit a legfelsőbb orosz vezetők vezetők zárt ajtók mögötti ülésére készítettek augusztus 30-án. A tanácskozást ismerő emberek megerősítették a jelentés hitelességét.

A kormányzati jelentésben bemutatott három forgatókönyv közül kettő szerint jövőre felgyorsul az orosz gazdaság visszaesése, és a gazdaság teljesítménye csak az évtized végén vagy később áll vissza az Ukrajna elleni agresszió kezdete előtti szintre.

Az „inerciálisnak” elnevezett forgatókönyv azt feltételezi, hogy a gazdaság jövőre 8,3 százalékkal gyengül 2021-hez képest és ezzel eléri a mélypontot a visszaesés. A még súlyosabb forgatókönyv szerint a mélypont 2024-ben lesz, akkor a GDP 11,9 százalékkal marad el a tavalyi szinttől.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »