Egy napelem, amelyre minden háztartásnak szüksége lenne

Egy napelem, amelyre minden háztartásnak szüksége lenne

Share 0 Tweet 0 Share Akár, 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás  napelemre és energiatárolóra! Kalkuláljon itt! (x)

Az amerikai Multiphysics Interaction Lab (MiLab) szakértői olyan fotovoltaikus-hőtechnikai rendszert (PVT) fejlesztettek ki, amely párhuzamos vízvezetékeket használ hűtőrendszerként a fotovoltaikus panelek működési hőmérsékletének csökkentésére – számol be a PV Magazine. Az így keletkező hulladékhőt aztán használati meleg víz előállítására fordítják. A rendszer alapja a napelemek hátoldalára erősített párhuzamos vízvezetékek, amelyek csökkentik a napelemek üzemi hőmérsékletét. A kutatók szerint egy olyan egyszerű és praktikus hűtési megközelítést sikerült kidolgozniuk, amely növeli a panelek elektromos hatékonyságát, miközben egyúttal fenntartható megoldást kínál a lakossági melegvíz-igények kielégítésére. A kísérleti rendszer egy délre tájolt 250 wattos polikristályos panelre támaszkodik, amelynek hőmérsékleti együtthatója -0,45 százalék per Celsius-fok, és 30 fokos dőlésszöggel bír. A rézből készült hűtőcsövek fel- és lefelé irányuló gyűjtőcsöveken keresztül csatlakoznak egymáshoz, és alumíniumborítással vannak ellátva, hogy a panel hátoldalához rögzíthessék őket. A kísérleti elrendezés tartalmaz egy melegvíztároló tartályt és egy 11 wattos centrifugálszivattyút, amely állandó 3 liter per perc áramlási sebességet tart fenn.

A víz áramlási sebességét egy áramlásmérővel figyelik, emellett hőelemek, egy multiméter és egy piranométer is segít az adatok gyűjtésében. A csapat még májusban hasonlította össze a hűtött napelemes panel teljesítményét egy hűtés nélküli referenciamodellel, az elemzés pedig kimutatta, hogy az új eszköz 4 százalékkal több energiát képes termelni, köszönhetően a csövek hűtőhatásának. A rendszer nem tökéletes, a tartályban tárolt víz hatékony kihasználatlanságával kapcsolatos telítődési hatás korlátozhatja a modulok optimális hűtésének képességét egy bizonyos szakaszban. A csökkenés oka az lehet, hogy a hulladékhő-visszanyerő rendszerben nincs lakossági vízigény, ennek hiánya miatt pedig a hűtővíz hőmérséklete a tartályban fokozatosan emelkedik.

A tesztek azt is kimutatták, hogy a PVT panel átlagosan 11,5 százalékos elektromos hatásfokot ért el, míg a hűtés nélküli panel átlagosan csak 10 százalékosat. Azt is feltárták, hogy a PVT-rendszer teljes hatásfoka mintegy 75 százalékot ért el, szemben a referenciamodell 10 százalékával.

Hírdetés

 

Kép: Multiphysics Interaction Lab (MiLab), International Journal of Thermofluids, Creative Commons License CC BY 4.0

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »