Egy nagykanizsai vendéglátósnál betelt a pohár: újra kinyitnak, máskülönben tönkremennének

Egy nagykanizsai vendéglátósnál betelt a pohár: újra kinyitnak, máskülönben tönkremennének

Az érvényben lévő korlátozásoknak eddig eleget tettünk, de mivel semmiféle támogatást nem kaptunk a kormány részéről /az út szélén lettünk hagyva/ az ígéretek ellenére, gondolok itt vállalkozás támogatás, bértámogatás /amit nyújtanak az vicc!!/, így 3 hónap után mi sem kívánjuk tovább támogatni a kormány munkáját, főleg azok után, hogy az semmiféle eredményre nem vezet!

– olvasható a nagykanizsai Resti Presszó & Söröző Facebook-bejegyzésében, ami egyetlen nap leforgása alatt 2400 reakciót váltott ki a közösségi felületen. A vendéglátó egység az életben maradásért február elsején kinyit, tovább várni már nem tudnak. Borda Balázs, a söröző bérlője az Alfahírnek elmondta, a kiírásával nem az volt a célja, hogy nyitásra buzdítsa a vállalkozókat és nem is a politikába akart belefolyni. Mint mondja, nem tudja már megvárni a médiában hol február végére, hol pedig pünkösdre mondott nyitást, hiszen egyetlen vállalkozás sem éli túl a hónapokig tartó bezárást.

Az Orbán-kormány bár létrehozta a Gazdaságvédelmi alapot, a valódi segítségnyújtás helyett csak látszatintézkedéseket tett többek között a vendéglátósokért és az ebből felhasznált pénzek jelentős részének semmi köze nem volt a valódi gazdaságvédelemhez. Ilyen volt például a Budapest-Belgrád vasútvonal vagy az atlétikai stadion.

Mindemellett a vendéglősöket folyamatos bizonytalanságban tartják, hiszen senki sem tudja pontosan mikor nyithat az ország. Gulyás Gergely csütörtöki bejelentése alapján pedig az nem valószínű, hogy február elsején bekövetkezik, ugyanis a kancellárminiszter úgy látja a szomszédos országokban a harmadik hullám kezdődött meg, bár nálunk csökken a betegek és az áldozatok száma, ugyanakkor a korlátozások érdemi enyhítésére nincsen esély, amíg nem csökkennek tovább a fertőzési számok, és nem indul meg a tömeges oltás

A Resti november 10-e óta csökkentett nyitvatartással üzemel, elviteles rendszerben, erre is azért volt szükség, hogy legalább a dolgozók bérét kitermelje. Balázs 2020 márciusától saját maga finanszírozza az alkalmazottait, akikkel nem teheti meg vállalkozóként, hogy kitegye őket az utcára, ahogy mondja „emberileg is az a normális magatartás, ha a bajban is együtt vagyunk”.

Az állam bértámogatása, amely azt jelenti, hogy valaki 30 ezer forintból éljen meg egy hónapban egy viccel egyenlő. Ezért nem is vagyok hajlandó kiváltani.

Hírdetés

Szerinte érthetetlen, hogy míg nekik a rendelet értelmében zárva kell tartaniuk, addig a multikban akár száz ember is jelen lehet egyszerre, a dohányboltokban pedig bárki vásárolhat például sört, míg ők semmit sem értékesíthetnek, még elvitelre sem. Persze Balázs tisztában van azzal, hogy sokat kockáztat a szabályok figyelmen kívül hagyásával:

Február 1-től szeretettel várjuk a rend őreit és a Nav dolgozóit, mivel úgy gondoljuk, hogy a döntésünket nem fogják támogatni, de ha erre van kapacitásuk és idejük akkor a munkájuk elvégzése mellé egy jó kávéra mindig a vendégeink!

Biztosan kijönnek majd hozzám ellenőrizni, és ez a fő problémám az országgal: ha valaki véleményt nyilvánít és kiáll az igaza mellett, akkor azt büntetéssel honorálják, holott mi csak dolgozni szeretnénk. Szabályt fogunk sérteni, de nincs más út, máskülönben éhen halunk. Ha a kormány nem látja, hogy ezen változtatni kellene, akkor kénytelenek vagyunk ezt meglépni

– tette hozzá, majd elmondta, ha valóban megbüntetik nem fogja a kiszabott bírságot kifizetni, hiszen akkor egyetértene azzal, ami jelenleg az országban folyik, bízik abban, hogy ilyenre nem fog sor kerülni, mert az igazság hosszútávon mindig győz. Kiemelte, hogy a legfőbb célja nem a szabályok áthágása, hanem hogy újra engedjék őket dolgozni. Szerinte valódi segítség a munkavállalói szemszögéből az lett volna, ha a kormány a nettó bérük 70-80 százalékát átvállalja, akkor lett volna értelme a kiszállításos rendszernek. Balázsék az egyetlen segítséget a Resti bérbeadójától, a Máv Zrt.-től kapták – amiért nagyon hálásak-, akivel immár 17 éve üzleti kapcsolatban állnak, és aki márciusban és novembertől is jelentős bérleti díj csökkentést eszközölt. De kihangsúlyozza, hogy a járulékokat és a rezsit fizetnie kellett, ami viszont saját tőkéből ment.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »