Gyermekvédelmi törvény: a gyónási titok sértetlen marad

Gyermekvédelmi törvény: a gyónási titok sértetlen marad

Az indoklás szerint a pap nem lát el közfeladatot gyóntatás közben, ezért nem is kell jelentenie a gyermekek elleni bűncselekményeket. A Fidesz szerint így támogatható az új gyermekvédelmi javaslatcsomag.

Az Atv.hu összeállítása szerint a gyónási titok megőrzése mentén szigorodik a gyermekvédelmi törvénycsomag, a bűnüldözés érdekei sem írhatják felül, minden má mentessége viszont megszűnik az egyháznak.

Hírdetés

„A Fidesz-frakció a gyermekvédelmi törvényhez kizárólag olyan módosítást támogat, amely szigorítást tartalmaz. Dunai Mónika képviselőtársunk javaslata szigorít, a fegyelmi felelősségre vonást és a büntetőjogi következményeket is kiterjeszti a gyermekvédelmi jelzőrendszer valamennyi tagjára, ha azok elmulasztják jelzési kötelezettségüket egy gyermek veszélyeztetettségének észlelése esetén. Kivételek ez alól nem lehetnek sem egyházi, sem alapítványi, sem egyéb fenntartású intézményekben. Ezt támogatjuk”- tudatta a Fidesz-frakció egy közleményben.

A kormánypárt egyértelműen fogalmaz: a gyónási titokkal kapcsolatos törvényi szabályozás megfelelő a jelenlegi formában. Az indoklás: a pap gyóntatás közben „nem közfeladatot lát el”, ezért a papoknak nem kell jelenteniük a gyermekek elleni bűncselekményeket.

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága következő ülésén tárgyalja a kérdést.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »