Egy műhold segítségével kiderülhet, kik a Föld legnagyobb szennyezői

Egy műhold segítségével kiderülhet, kik a Föld legnagyobb szennyezői

Egy egyedülálló több millió dolláros projekt fogja leleplezni földgolyónk legnagyobb szennyezőit. A műhold felvételeket fog küldeni, amelyekből kiderül, kik a legnagyobb metántermelők. A szabályozó hatóságok így tetemes bírságokat szabhatnak ki rájuk, és arra kényszeríthetik az érintett államokat, hogy csökkentsék az üvegházhatású gázok termelését.

A MethaneSAT műhold idén márciusban indult útjára, és hamarosan megkezdi a fontos felvételek küldését. Egy SpaceX küldetésről van szó, amelynek célja a globális metánszennyezés feltérképezése és rögzítése.

A műhold néhány héten belül már küldi is az első felvételeket, amelyeken látható lesz, mely területek a legszennyezettebbek.

A tudósok azt remélik, hogy ennek köszönhetően akár harmadára csökkenhetnek az üvegházhatású gázok.

Hírdetés

A metán a felelős az ember által okozott felmelegedés nagy részéért., amelynek eredményei a szélsőséges időjárási ingadozások is. A metánkibocsátást eddig nagyon nehéz volt nyomon követni, de a műholddal megváltozik a dolog. Már korábban, egyszerűbb eszközökkel például felfedezték, hogy ebből a gázból akár 60 százalékkal több van az Egyesült Államokban, mint azt a szakértők korábban gondolták.

A MethaneSAT nem olcsó projekt, de kivételes. Sokkal nagyobb területet képes lefedni szenzoraival és sokkal gyorsabban, mint akárhány repülőgép.

A projekt 88 millió dollárba kerü, s ha minden a tervek szerint halad, a MethaneSAT már a nyár elején elkezdi küldeni az első adatokat, de teljes képet a világ főbb olaj- és gáztározóiról csak jövőre várnak.

A szabályozó hatóságok azonban már tudni fogják, kik a legnagyobb metántermelők, és meg is bírságolhatják őket. A tudósok azt remélik, radikálisan csökkenhet ezáltal az üvegházhatású gázok termelése és mérséklődhet a globális felmelegedés.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »