Egy kitüntetés, amire Čaputová szerint Csáky nem, csak Bugár jogosult. Gyimesi is reagált

Egy kitüntetés, amire Čaputová szerint Csáky nem, csak Bugár jogosult. Gyimesi is reagált

2004. május 1-jén, azaz 20 éve volt annak, hogy Szlovákia több közép-európai országgal egyetemben belépett az Európai Unióba. E történelmi lépésre akkor került sor, amikor a szlovákiai magyarság épp a legerősebb politikai képviseletét élte. Az akkori nagy MKP a Dzurinda-féle kormány tagja volt, Csáky Pál miniszterelnök-helyettesi pozíciót töltött be, Bugár Béla a parlament elnöke volt.

Az MKP-nak több minisztere, államtitkára és 20 fős parlamenti képviselete volt. Régi szép idők…Nem mellesleg a felvidéki magyarok voltak azok, akik aktívan kivették a részület az Európai Unióba való belépés előkészítéséből. Többek között azért, mert (utólag immár kijelenthetjük) naivan azt hitték, hogy a mečiari jogfosztó évek után Brüsszel majd a nemzetiségi jogok garansa, a felvidéki magyarság szülőföldön való boldogulásának támogatója, kultúrájának, anyanyelvének, nemzetiségi jogai megtartásának őrzője lesz.

Nem így történt. Az Európai Unióba való belépés 20 éves évfordulója alkalmából az ország távozó, liberális, progresszív államfője, Zuzana Čaputová 28 közéleti személyiséget tüntetett ki az EU-ba való belépésben való aktív közreműködés miatt. A listáról, ahol magyar nemzetiségűként furcsa módon egyedüliként Bugár Béla szerepel, a felvidéki magyar médiában a Körkép.sk számolt be.  A politikai képviselet, Gyimesi Györgyöt leszámítva némán, beletörődve, az országos ügyekben egyre ritkábban megszólaló módon vette tudomásul a döntést.

Gyimesi György közösségi oldalán a felvidéki magyar politikusok közül egyedüliként így reagált a hírre:

A Körkép.sk természetesen megkereste Csáky Pált is, hogy mit szól az államfő eme méltatlan eljárásához, hiszen miniszterelnök-helyetteséként mégiscsak ő felelt akkor az EU-csatlakozásért és az (egyébként azóta is egyedüli sikeres) népszavazásért, mely a lakosság részéről is kimondta az EU-hoz való csatlakozás óhaját. Csáky ugyanis, aki ott volt a rendezvényen, legfeljebb afféle élő biodíszletnek érezhette magát, aki, végignézi a kitüntetési ceremóniát.

Hírdetés

„A témával nem foglalkozom, a rendezvényre kaptam meghívást, és azon részt is vettem. Őszintén mondom, a legkisebb dolog, ami hiányzik számomra, egy oklevél Caputovától. A szlovák liberálisoknál soha nem voltam jól beírva, de megint csak őszintén mondom, ez a legkevésbé sem zavart – zavar, sőt, bizonyos fokig büszke vagyok rá, én soha nem nekik akartam megfelelni. A szlovák értelmiséget és a politikus kollégákat elejétől fogva zavarta, hogy egy magyar az EU-csatlakozás fő felelőse, odáig persze nem mentek el, hogy elkérjék ezt a portfóliót, amit én örömmel adtam volna át, mert kemény kihívás volt, Szlovákia ugyanis messze nem volt felkészülve az EU tagságra 2002-ben.   Az MKP számára azonban fontos volt, hogy Magyarországgal szinkronban mozogjunk, s ez rengeteg energiámat ette meg 3 évig. Ők tudták, hogy ez milyen kemény munka, mint ahogy nem volt egyszerű lemenedzselni egy vidékies Szlovákiában az eddigi egyetlen sikeres népszavazást sem. A fentiekről egyébként beszédes képet ad Milan Sútovecnek, a VPN egyik vezetőjének, a Szövetségi Gyűlés volt alelnökének az írása a Sme 2002. november 20-ai számában A mi magyarjaink és a mi politikai törpéink címmel, az ott található beszédes karikatúrával együtt.   Az, hogy mennyire zavarta őket elejétől fogva a dolog, nyilvánvaló Peter Zajac interjújából is az Új Szó 2023. november 21-i számában…A teljesítményemről egyébként az akkori hangulatnak megfelelően Peter Schutz írt korrekt módon a kassai Korzár 2003. november 6-ai számában Vivat Csáky, vivat Slovakia címmel, amit a Sme is átvett.”

– reagált a Körkép.sk megkeresésére Csáky Pál korábbi miniszterelnök-helyettes, az MKP korábbi elnöke.

Kérdeztük Gyimesi Györgyöt is, hogy hogyan értékeli Čaputová igencsak egyoldalúra sikeredett lépését. A Magyar Szövetség jelenlegi alelnöke, megvédve az akkori MKP miniszterelnök helyettesét, az alábbiakat fűzte hozzá:

„Aki szétverte az egykori magyar egységet, és elárulta a felvidéki magyarokat, az kitüntetésre jogosult. Aki pedig megszabadította a magyar pártot Bugár Bélától, és nem mellesleg az egész EU-csatlakozási tárgyalásokat, illetve az EU-ba való belépésről szóló sikeres népszavazást levezényelte, a progresszív államfő számára nem is létezik. Egy dolgot szeretnék leszögezni: Zuzana Čaputová soha nem volt a magyarok elnöke. Čaputovának csak a magyar szavazatok kellettek a megválasztásához. Számára egész elnöki mandátuma alatt csak a liberális, progresszív, más érdekeket kiszolgáló magyarok léteztek. A konzervatív, hagyományaikhoz, történelmükhöz, kultúrájukhoz, anyanyelvülhöz ragaszkodó magyarokból nem kért. Így fogunk rá emlékezni. Épp ideje, hogy távozik,”

Schutz írásáról, és az akkori történésekről egyébként így számol be Csáky A penge élén című kötetében:

A SMER állandóan bírált, ám 2003 második felére kiderült, hogy Szlovákia vette az akadályt. Ez kemény munka eredménye volt, és bizony, menet közben előfordultak leváltások is. Arról, hogy a sikert hogyan fogadta a nagyközönség, a legjobban Peter Schutz írása tanúskodik a kassai Korzár 2003. november 6-ai számában, amelyet azután átvett a pozsonyi Sme is. A kommentár címe: Vivat Csáky, vivat Slovakia! „Robert Ficót és Monika Beňovát ma kellemetlen kötelesség várja: meglátogatni Csáky Pált, térdre esni előtte, megcsókolni a kezét és a cipőit is, homlokukkal megérinteni a földet, és bocsánatért esedezni. Szlovákiába ugyanis megérkezett az Európai Bizottság jelentése arról, hogy az ország teljesíti az EU-ba való belépés követelményeit. A Csákyt eddig meglincselni akaró két fő aktőrt továbbiaknak is követniük kellene, újságíróknak és úgynevezett elemzőknek, akik több mint fél évig a fejét követelték. Mindjárt harmadikként Csáky kormányalelnök-kollégája, Pavol Rusko következhetne, szigorúan mezítláb, inkorrekt hátbatámadásaiért. A jelentés ugyanis annyira jelentős, hogy maga a miniszterelnök, Mikulás Dzurinda tartotta fontosnak rendkívüli sajtótájékoztató összehívását miatta (lásd a mellékelt fotót). Szlovákia a tíztagú csapat első felében helyezkedik el, egy fokozattal Csehország után, Magyarországgal együtt. Ha az utolsó Lengyelországhoz hasonlítjuk, akkor kész csoda, amit elértünk, tekintettel arra, hogy Lengyelországgal a tárgyalások 18 hónappal korábban kezdődtek. 99 kérdésben teljesítettük a házi feladatot, 37 esetben vannak még gondok, de jövő májusig megoldhatóak, és csak 4 probléma olyan, amely komoly, s ahol még bele kell húznunk. Vivat Slovakia, vivat Csáky – jók vagyunk! …”

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »