Egy kiszivárgott dokumentum szerint nagyon sokat keresett volna a Pfizer a vakcinán. 55 eurót kértek egy adagért

Egy kiszivárgott dokumentum szerint nagyon sokat keresett volna a Pfizer a vakcinán. 55 eurót kértek egy adagért

Két német regionális rádió és a Süddeutsche Zeitung napilap számolt be arról, hogy egy kiszivárgott jelentés szerint a Pfizer igencsak megkopasztotta volna az Európai Bizottságot, ha az általuk kijelölt ár szerint rendelik meg a vakcinákat. 

Az amerikai gyógyszeróriás 54,08 euróért mérte volna a vakcina adagját  – írta meg a lap szombaton. Ez a brit AstraZeneca vakcinája árának húszszorosa!

A német médiumok beszámolója alapján a Pfizer első körben 500 millió adag vakcinát ajánlott fel a Bizottságnak, összesen mintegy 27 milliárd (!!!) euró értékben.

Az 55 euró körüli egységár annak fényében egészen elképesztő, hogy az orosz Szputnyik vakcinát például 8 euróért „mérik”.

Wolf Dieter Ludwig, a német orvosi kamara egyik vezetője úgy nyilatkozott, az ajánlatot

Hírdetés

profithajhászásnak tekinti, amelynek semmi esetre sincs helye a jelenlegi helyzetben.

A Süddeutsche Zeitung azt írta, a Pfizer illetékesei annak idején azt közölték a bizottsággal, ezzel az árral sem termel nekik profitot a vakcina, s, hogy egyetlen másik fejlett ország sem kapott ekkora kedvezményt.

Gyakran elfelejtjük, de még mindig nem tudni pontosan, mennyiért is vásárolt Pfizer-vakcinát az Európai Bizottság. Decemberben kiszivárgott ugyan egy belga parlamenti képviselőn keresztül, hogy a belga kormánynak 12 euró körüli összegre sikerült lealkudni a vételárat, majd a Reuters néhány héttel később már arról írt, 15,50 euró egységárért vette a Bizottság a vakcinákat. 

Akkoriban kisebb botrány is lett abból, hogy a Pfizer és a Bizottság szándéka ellenére kiszivárgott a vételár, a gyógyszeróriás azt nehezményezte, piaci hátrány jelent számára, hogy mindez kiderült.

Az elmúlt hetekben számos, igen élés kritika érte az Európai Bizottságot, sőt, személyesen Ursula von der Leyen elnök asszonyt is. Bírálói azt vetették a Bizottság szemére, hogy feleslegesen bürokratikus, túlhúzott tárgyalási módszerével tulajdonképpen versenyhátrányba terelte az európai államokat. Több német politikus, köztük Markus Söder bajor miniszterelnök vagy a szocdem pénzügyminiszter, Olaf Scholz is keményen bírálta a Bizottságot, von der Leyent, s rajta keresztül tulajdonképpen Angela Merkelt is. Az ősszel esedékes kancellárválasztás előtt kapóra jött az ügy.

Ennek fényében érdemes megítélni a Süddeutsche Zeitung cikkének időzítését, amelyből, ha csak áttételesen is, de az Európai Bizottság „jön ki jól”, hiszen, ha a hír igaz, a Bizottságnak dícséretére válik, hogy nagyjából 75%-ot sikerült alkudniuk a Pfizer-vakcina árából.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »