Egy király lábnyomában – a Hadak Útja túrasorozat Miskolcon folytatódik

Egy király lábnyomában – a Hadak Útja túrasorozat Miskolcon folytatódik

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a IV. Béla Emléktúra Miskolcon, mely idén a Hadak Útja túrasorozat részeként fog lezajlani. A túra nyomvonala pazar természeti kincsek között kanyarog, amiért már önmagában megéri eljönni, de az sem fog csalódni, aki csupán a túrasorozat részeként regisztrál, írják a szervezők, alább a folytatás.

1241 áprilisában IV. Béla legendás ütközetbe vezette seregét. Ugyan a muhi csata tragikus vereséggel végződött, a mongolok így is az egyik legkeményebb ütközetükként tartják számon. Sok volt a halottjuk, és egy ponton csaknem fel is adták, a birodalomban külön temetővel tisztelegtek az ott elesett hőseik előtt. A vereséget követően Béla király a megmaradt katonáival a Bükk felé indult, ahol hosszú üldözés után menedékre lelt a bélapátfalvai kolostorban. Emléktúránk a bükkszentkereszti Lófőtisztáson ér véget, ahol az utolsó ütközet zajlott az üldöző tatárok és a királyi sereg között.

A IV. Béla emléktúrát ötödik alkalommal szervezi meg a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, hogy méltó emléket állítson a magyarok hősies helytállásának. A 20 km-es táv olyan természeti kincseket érint, mint a Szeleta-barlang, Molnár-szikla, Kecske-lyuk, Hámori-tó, illetve áthalad Magyarország egyik leglátványosabb üdülőhelyén, Lillafüreden.

Az indulás május 25-én 8:30-kor lesz Miskolcon, a Herman Ottó Emlékpark parkolójából. A várható érkezés 15:00-kor lesz Bükkszentkereszten, a Lófőtisztáson, ahol Kónya Dorka beszédével ér véget a rendezvény.

Hírdetés

A túra teljesítőit oklevéllel jutalmazzák, illetve meleg étellel várják a célban a szervezők.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom által újból életre hívott Hadak Útja túrasorozathoz is csatlakozott az esemény, így a teljesítők egy lépéssel közelebb kerülhetnek az Attila Védvonal Emlék- és Teljesítménytúrán átvehető Hadak Útja Emlékéremhez.

Magához az eseményhez itt tud bárki csatlakozni az előregisztrációs űrlap kitöltésével, de a helyszíni nevezés is biztosítva lesz.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »