Egy friss kutatás feltárta, milyen károkat okozhat a koronavírus az agyba

Egy friss kutatás feltárta, milyen károkat okozhat a koronavírus az agyba

Nagy felbontású, mikroszkóp mágneses rezonanciás vizsgálattal 19 elhunyt beteg agyát térképezték fel nagy részletességgel amerikai tudósok. A kutatások eredményét a The New England Journal of Medicine szaklap közölte.

Már korábban is megjelentek becslések arról, hogy a kórházban kezelt koronavírusos betegek nagyjából félénél a szokásos tüneteken kívül (emésztőrendszeri bántalmak, szívelégtelenség, alvadási problémák) neurológiai problémák is jelentkeztek.

A kutatók a mostani vizsgálatoknak azért lepődtek meg, mert nem oxigénhiány okozta ezeket a neurológiai tüneteket, hanem “multifokális területi sérülés”, amelyek rendszerint agysérülésnél vagy súlyos ideggyulladásnál alakulnak ki.

A vizsgált elhunyt betegek életkora 5-től 73 évig terjedt, többségüknek volt valamilyen krónikus betegsége, ami súlyosbította a COVID-19 lefolyását. A 19 mintából 10-ben agyi elváltozást találtak a kutatók.

Hírdetés

Többszörös agyi bevérzésekről volt, amelyek túl kicsik voltak ahhoz, ahogy nyilvánvaló diagnózishoz vezessenek, de elég nagyok, hogy kárt okozzanak. Az ilyen bevérzések fől agyhártya-gyulladásnál fordulnak elő. Ráadásul, ez a tünet nem válogat, a krónikus elsődleges betegséggel rendelkezőknél éppúgy jelen volt, mint a fiatalabb, a víruson kívül egyébként egészséges betegeknél.

A kutatók az eddigi eredményekből arra következtetnek, hogy a bevérzéseket nem maga a vírus okozza, hanem az emberi szervezet vírusra adott reakciója. Bár a viszonylag kis mintavétel miatt (19 beteg) messzemenő következtetéseket nem akarnak levonni, a kutatók felhívták a figyelmet, hogy sejtésük egybecseng azokkal a korábbi EEG-tesztekkel, amelyek enkefalopátiát mutattak ki COVID-19 betegek agyában.

Már a járvány első hullámában jelentek meg tanulmányok arról, hogy gyakran a szervezet vírusra adott válaszreakciója nagyobb károkat okoz, mint közvetlenül maga a vírus.

A kutatók a vizsgálatokat most azzal folytatnák, hogy megnéznék, hogyan hat a vírus az agy érrendszerére, és hogy okozhatja-e a kórt túlélő betegek hosszabb ideig fennálló neurológiai problémáit.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »