Egy bizánci liturgia és ami mögötte van – Görögkatolikus szertartás lesz a Szent István-bazilikában

Egy bizánci liturgia és ami mögötte van – Görögkatolikus szertartás lesz a Szent István-bazilikában

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) idején több történelmi jelentőségű esemény is lesz, ezek egyike az a bizánci rítusú Szent Liturgia, melyet számos görögkatolikus főpásztor koncelebrálásával mutat be Jusszef Abszi (I. József) szíriai melkita görögkatolikus pátriárka szeptember 8-án, szerda délután a budapesti Szent István-bazilikában.

Seszták Istvánt, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynökét, a Görögkatolikus Metropólia Hivatalának vezetőjét kérdeztük a szertartás részleteiről.

Reményeink szerint harminc-harmincöt görögkatolikus püspök, érsek koncelebrál, és közel ugyanennyi római katolikus főpásztor tiszteli meg jelenlétével a szertartást – mondta el Seszták István a Szent Liturgiáról, amelyet a különböző nyelvű római katolikus szertartásokkal egy időben tartanak a kongresszus szerdai napján. A „népek miséi” közt azért is különleges lesz a bizánci rítusú liturgia, mert a görögkatolikusság sokszínűségét egy szertartáson mutatja be: valamennyi főpásztor a saját nyelvén szólal meg. A magyar mellett arab, ukrán, román, szlovák, talán bolgár szó is felhangzik majd.

Seszták István rögtön hozzátette, hogy ez a többnyelvű liturgia túlmutat önmagán, mivel az eucharisztikus kongresszushoz szorosan kapcsolódóan tartják Budapesten az európai keleti katolikus püspökök évenkénti rendes találkozóját. A két program közös ünnepi szentmiséje lesz a bazilikában szeptember 8-án, az Istenszülő születésének ünnepén délután 4 órakor. A szertartást a NEK-re érkező I. József szír melkita pátriárka (képünkön) vezeti, a mise elején a házigazda Erdő Péter bíboros, prímás köszönti a jelenlévőket, a homíliát Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita mondja majd. A Szent Liturgián zömében magyar nyelvű énekek hangzanak majd el az erre az alkalomra egyesülő görögkatolikus kórusok előadásában, de lesz ének ukránul, görögül és angol nyelven is.

Az európai keleti katolikus püspökök találkozója szinte hazatér, mert egyik legfőbb kezdeményezője Keresztes Szilárd nyugalmazott hajdúdorogi érsek. „A ’90-es évek második felében, a rendszerváltozást követően fontosnak vélték, hogy a sok helyen újjászületett görögkatolikus egyház európai vezetői éves rendszerességgel találkozzanak. S ez a tavalyi rendkívüli év, a pandémia éve kivételével meg is történt. Ez egy zártkörű, belső tanácskozás, s különböző témák mellett lehetőség kínálkozik az adott ország, nemzet és egyház kulturális és lelki megismerésére is” – fogalmazott a főhelynök. Seszták István hozzátette, ahogy a záró szertartáson, úgy magán a találkozón is harminc-harmincöt görögkatolikus püspök lesz jelen kíséretével, illetve némely főpásztort helynöke vagy irodaigazgatója képvisel majd, így összesen mintegy hetven fős vendégsereggel számolnak.

Hírdetés

A találkozó már szeptember 4-én, szombaton este elkezdődik, a résztvevők szeptember 5-én természetesen bekapcsolódnak a NEK nyitó szentmiséjébe a Hősök terén. A hétfő és a kedd a tanácskozások, a beszélgetés és a kirándulás napjai lesznek. A tanácskozások fontos témája az Eucharisztiához és az Egyház irányításához kapcsolódó témakör, az Eucharisztia és a szinodalitás, amelynek jegyében neves teológus professzor előadók kapnak szót. A két fő előadó hétfőn Roberto Repole, az észak-itáliai teológiai fakultás torinói szekciójának a vezetője, az Olasz Teológiai Társaság korábbi vezetője; valamint Stefano Parenti olasz teológus, a münsteri egyetem tanára lesznek. Majd minden részegyház bemutatja a maga szokását a témával kapcsolatban. Látogatást tesznek Gödöllőn, ahol egy nyilvános közös esti istentiszteleten is együtt fognak imádkozni szeptember 7-én, az Istenszülő előünnepén este 6 órától. A tervek szerint szerdán délelőtt a résztvevők közös nyilatkozatot fogadnak el, délután pedig a NEK bizánci szertartású görögkatolikus liturgiájaként bemutatják a Szent Liturgiát. Erre is várják az érdeklődőket, aki kiszorulna a nagy tömeg miatt a bazilikából, a Szent István téren kivetítve követheti majd a szertartást.

A görögkatolikus főpásztorok közül, akinek lehetősége van, az eucharisztikus kongresszus egész hetén, egészen a Statio Orbisig, a vasárnapi pápai szentmiséig hazánkban marad – árulta el Seszták István. A résztvevők körülbelül negyven százaléka – ez tizenöt-húsz püspököt jelent – jelen lesz a NEK egyéb eseményein, illetve egy picit ismerkednek a fővárossal és Magyarországgal is.

Szerző: Agonás Szonja

Fotó: Merényi Zita

Illusztráció: NEK

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »