Egy 30 éve Franciaországban élõ orvost nevesítenének az egészségügyi tárca élére. Kicsoda Radu Lupescu?

Egy 30 éve Franciaországban élõ orvost nevesítenének az egészségügyi tárca élére. Kicsoda Radu Lupescu?

A romániai sajtóban Radu Lupescu aneszteziológus, intenzív terápiás főorvos neve is fölmerült, mint az egészségügyi tárca lehetséges vezetőjéé, akit a PLUS nevesítene. Az orvost nemrég Franciaország elnöke, Emmanuel Macron a legmagasabb állami kitüntetéssel, a köztársasági becsületrenddel tüntette ki a járvány elleni küzdelemben való részvétele miatt.

Az újságírói kérdésekre válaszolva Lupescu egyelőre csak annyit nyilatkozott, hogy megtisztelő volna a javaslat, de nem kívánja kommentálni a sajtóértesülést.

Hírdetés

A most 50 éves orvos 1990-ben hagyta el Romániát, teljesen kiábrándulva az országból, ugyanis egyike volt azoknak az egyetemistáknak, akik a román fővárosban tüntettek a Nemzeti Megmentési Front ellen a forradalmat követő hónapokban, és akiknek szétoszlatására Iliescu Bukarestbe hívta a bányászokat.

A Bukaresti Egyetem medikusa ezt követően Franciaországba emigrált, és fél éves kétkezi munka után a strasbourgi orvosi egyetemre felvételizett. Itt szerzett orvosi diplomát, majd aneszteziológiára és intenzív terápiára szakosodott. A járvány időszakában végzett munkája elismeréseként 2020 decemberében tüntette ki Emmanuel Macron.

Radu Lupescun kívül az elmúlt napokban Ioana Mihăilă neve is fölmerült (ITT írtunk erről), mint lehetséges utód az eddig Vlad Voiculescu által vezetett minisztériumban. Mihăilă jelenleg államtitkár, és ebből a funkcióból léphetne előre a tárcavezetői pozicióba.

A Vlad Voiculescu menesztésével kirobbant kormányválság korántsem ért véget. Az USRPLUS megvonta a kormányfőtől a bizalmat, és elvárja koalíciós partnereitől, hogy ugyanezt tegyék. A miniszterelnök leváltása azonban – egyes elemzők szerint – csak tovább mélyítené az egészségügyi, gazdasági válságot.


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »