Egészségügyi államtitkár: van néhány hetünk, hogy felkészülhessünk a 4. hullámra, ki kell használni

Egészségügyi államtitkár: van néhány hetünk, hogy felkészülhessünk a 4. hullámra, ki kell használni

Andrei Baciu, az egészségügyi tárca államtitkára a Digi24-nek beszélt arról, hogy számításai szerint pár hét múlva elkezd majd terjedni a Covid-19 vírusának delta variánsa Romániában is. Úgy vélte, legalább 6 hetünk van még, de az is lehet, hogy 8, ezt viszont ki kéne használni arra, hogy növeljük az átoltottsági arányt.

Mint elmondta: a nagyobb városok nem állnak rosszul, falvakon viszont komoly gondok vannak az immunizáció terén – a települések 25-30%-ában egyáltalán semmit nem tett a helyi önkormányzat azért, hogy segítse az oltási kampányt.

Baciu szerint vidéken két probléma van: az egyik az, hogy az emberek nehezen férnek hozzá az oltáshoz, a másik pedig az, hogy nem is igazán akarják magukat beoltatni. Azt is elárulta, hogy kb. 3 héttel ezelőtt felkért minden érintett önkormányzatot, hogy küldjön javaslatokat arra nézve, hogy miként látja lehetségesnek gyorsítani a folyamatot. Oltási központot akar-e vagy mobil oltóegységet? Azt ígérte, ebben segítenek, viszont a vakcinától való idegenkedés leküzdéséhez alaposabb tájékoztatásra lenne szükség.

Hírdetés

Úgy vélte, el kellene magyarázni az embereknek például azt, hogy akkor tarthatnak esküvőket, keresztelőket megint, illetve akkor térhet vissza az életük a megszokott kerékvágásba, ha kellő szintre emelkedik az átoltottsági arány. Hozzátette: ebben nagy segítséget tudnának nyújtani az egyházak.

Baciu szerint érdemes figyelnünk a nyugat-európai országokra, pl. Portugáliára vagy Nagy-Britanniára, ahol már széles körben felütötte a fejét a delta variáns. (Erről a változatról egyébként érdemes tudni, hogy gyorsabban terjed, mint a korábbiak.) Ezekben az országokban ugyan gyorsan terjed ismét a vírus, a halálozási arány alacsony marad, lényegében a járvány lefolyása egy szezonális influenzáéhoz hasonló.

Nagy-Britanniában pl. több tízezer új fertőzést fedeznek fel naponta, a Covid-19-cel összefüggő halálesetek száma azonban napi néhány 10 maradt. (digi24.ro, hírszerk.)

Fotó: Andrei Baciu/képernyőmentés a Digi24 adásából


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »