Egész Franciaország gyászolja a migráns által meggyilkolt papot

A katolikusok Franciaország-szerte gyászolják Olivier Maire atyát, akit egy ruandai bevándorló gyilkolt meg.

A franciaországi katolikus püspökök és hívek mérhetetlen szomorúságuknak és elborzadásuknak adtak hangot Olivier Maire atya, a montforti misszionáriusok tartományfőnöke meggyilkolása miatt. A francia pap holttestét a nyugati Vendée régióban található Saint-Laurent-Sur-Sevre-i otthonában találták meg.

Kép

Egy 40 éves ruandai bevándorló feladta magát a rendőrségen, és bevallotta Maire atya meggyilkolását. A férfi a nyomozás első számú gyanúsítottja.

A férfi ellen, akitől megtagadták a politikai menedékjogot, már korábban is nyomoztak, mert tavaly júniusban felgyújtotta a nantes-i katedrálist. Maire atya május vége óta segítséget nyújtott a férfinak, és szállást is biztosított számára.

Kép

A francia katolikus püspöki konferencia hétfőn közleményt adott ki a gyilkosságra reagálva. Imáikról biztosítják Maire atya szüleit, családját, a montforti misszionáriusokat, a Saint-Laurent-Sur-Sevre-i Szent Lajos-Mária Grignon de Montfort-bazilika közösségét és az egész montfortiánus vallási családot.

Hírdetés

Emmanuel Macron francia elnök a Twitteren fejezte ki tiszteletét a meggyilkolt pap előtt. Azt írta, hogy Maire „nagylelkűsége és mások iránti szeretete tükröződött arcvonásaiban”.

Kép

Véronique Margron nővér a Vatican Newsnak elmondta, hogy a franciaországi vallási közösség nagy fájdalmat érez amiatt, hogy a béke emberét a vendégszeretet nevében meggyilkolták.

„A félelem mellett az értetlenség és a tehetetlenség érzése is jelen van” – tette hozzá a Domonkos-rendi apáca, aki a franciaországi vallásosok konferenciájának elnöki tisztét tölti be. Elmondta, hogy a montfortiánusok evangéliumi aggodalomból nyújtottak menedéket a ruandai férfinak. „Most nincs itt az ideje a kiutasítását követelő felhívásoknak, ez csak olaj a tűzre, hiszen nem toloncolták ki, mert egy bírósági eljárás közepén van” – mondta Margron nővér.

A néhai Maire befogadta azt a férfit, aki a gyilkosa lett, ami az apáca szerint a húsvéti misztériumot idézi. „Nem szabad elfelejtenünk, hogy a vendégszeretet erénye a legnagyobb és első a bibliai erények közül. Nincs ennél magasabb erény az egész Ószövetségben.”

François Jacolin, Luçon püspöke is elismerését fejezte ki a meggyilkolt pap munkássága iránt.

„Nagylelkűségének áldozata lett. Reméljük, hogy ez a tragédia nem pusztítja el a vendégszeretet és a megosztás eszményét” – mondta a püspök.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »