Edupedu: források szerint az érdemösztöndíjak ügyében váltották le a Tanulók Országos Tanácsának elnökét

Edupedu: források szerint az érdemösztöndíjak ügyében váltották le a Tanulók Országos Tanácsának elnökét

A Tanulók Országos Tanácsa (Consiliului Național al Elevilor – CNE) vezetőségében kialakult ellentétekről ír az Edupedu; a portálnak a diáktanácshoz közel álló források azt nyilatkozták, Silviu Morcan néhány napja lemondott elnököt tulajdonképpen leváltották amiatt, hogy a középiskolások érdemösztöndíjai ügyében „különmegállapodást” kötött a kormánnyal, és ezzel kapcsolatos emaileket titkolt el a Tanulók Országos Tanácsa vezetőségének többi tagja elől. Morcant a források szerint a szervezet közgyűlése váltotta le, a 42 tagból 30-an szavaztak a távozására. Morcan ezt követően mondott le személyes okokra hivatkozva, és a CNE csak a lemondást kommunikálta a nyilvánosság felé.

A portál emlékeztet arra, hogy az oktatási minisztérium szerint a CNE javasolta az érdemösztöndíjak kritériumaként a 9.50-es vagy afölötti tanulmányi átlagot. A CNE ezt tagadta, azt mondták, az ő javaslatuk egy kétlépcsős ösztöndíjrendszer volt, azaz két külön összeg a 9-9.50 közötti, valamint a 9.50-en felüli tanulmányi átlagot elérők számára.

Hírdetés

Morcan az Edupedunak elmondta, nem kommentálja az ügyet, fenntartja, amit korábban nyilatkozott, hogy személyes okokból mondott le. Távozása semmilyen szempontból nem befolyásolja a CNE részvételét a döntéshozókkal folytatott egyeztetésekben, beleértve az új tanügyi törvény kapcsán zajló megbeszéléseket is.

Az ú elnök megválasztásáig a CNE ideiglenes elnöki tisztségét Robert Avram titkár látja el. Avram az Edupedunak tagadta, hogy bármiféle nyomást gyakorolt volna a kozgyűlés Morcanra, hogy lemondjon; csupán néhány „elégedetlenséget” említett, amit e belső döntéshozó fórumon megbeszéltek egymás között, és ezekről a belső ügyekről „nem adnak ki közleményt”. Azt is mondta, neki személyesen nincs tudomása „elrejtett emailekről”.

Január 17-én Nicolae Ciuca kormányfő az ösztöndíjak ügyében fogadta Silviu Morcant és Robert Avramot, miután az egyeztetést többször elhalasztották. A diákok képviselői azt kérték, az érdemösztöndíjak odaítélésekor térjenek vissza az eredeti kritériumokhoz, azaz 8.50-es médián felül kaphassák meg a tanulók. A kormányfő azonban azt mondta nekik, az érdemösztöndíjak kritériuma a 9.80 vagy afölötti átlag kellene legyen. (edupedu)

Illusztráció: Consiliul Elevilor


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »