Édesen szép az élet

Édesen szép az élet

A Fülekpüspökiben élő háromgyermekes családanya, Illés Veronika édes szenvedélynek hódol. Kézműves csokoládé bonbonokat készít családja és ismerősei nagy örömére. Veroni számára fontos, hogy minőségi ételek kerüljenek a család asztalára, és ez az édességre is vonatkozik. 

– Elkezdtem kutakodni az interneten, így találtam rá a bonbon készítésére. Először az tetszett meg, hogy látványos édességek óriási variációját lehet elkészíteni viszonylag egészséges alapanyagokból: csokoládé (amiből én választhatom a magas kakaótartalmú étcsokit is), tejszín, gyümölcspürék, magvak, liofilizált gyümölcsök, jó minőségű likőrök. Éjszakákat tudtam eltölteni bonbonkészítő videók nézésével, blogok olvasásával. Aztán megvettem a legszükségesebb eszközöket és kísérletezgettem – avat be a kezdetekbe.

Veronika azt mondja, a digitális maghőmérő, a spatula, a kaparókanál és az öntőforma nélkülözhetetlen a bonbonkészítéshez.

Ha pedig valaki komolyabban szeretne foglalkozni vele, beszerezhet temperáló gépet, gyűjtheti a polikarbonát-formákat, mert azzal lehet a legszebben és a legügyesebben dolgozni, illetve megkönnyíti a munkát egy klimatizált műhely márványlapos asztallal. 

Ő maga az ízekkel való kísérletezést szereti leginkább ebben a hobbiban, illetve azt, hogy a bonbonok a süteménynél jóval kisebb desszertek, így sokkal intenzívebb ízekkel tud dolgozni. Mindemellett nagyon látványosak tudnak lenni, lehet őket festeni, díszíteni. 

Hírdetés

– Ha bonbont készítünk, a célunk az, hogy olyan csokoládéburkot alakítsunk ki, amely selymes fényű, sima felületű, roppan, ha kettéharapjuk, és szobahőmérsékleten tartva is nyugodtan kézbe foghatjuk anélkül, hogy rögtön szétolvadna. Ehhez temperálni kell a csokit, nem elég felolvasztani, majd egyszerűen visszahűteni. Ebbe a csokiburokba kerül a töltelék, amelynek végül talpat készítek – magyarázza a folyamatot, majd hozzáteszi, hogy a töltelékekkel is imád variálni.

 – Mostanság szeretem használni a narancs–kardamom párosítást, de a mangó–sárgabarack ízkombináció is izgalmas nekem. Jól „feldobja” a bonbont, ha a töltelékbe egy kis házipálinka kerül, ami nagyon jó párosítás az aszalt gyümölcsökkel. A családban nagyon szeretik a kávés bonbont fehér csoki burokban vaníliával. Nagy klasszikus a sós karamell, ami nekem leginkább tejcsokiburokban tetszik. Van marcipános, kókuszos, többféle gyümölcsös, tojáslikőrös, whiskys, diós–vaníliás, citromos–mákos, citromos–gyömbéres töltelékem. Fontos számomra a minőség, az egyediség pedig a színezésnél bontakozik ki. Temperált fehér csokiba keverek céklaport és rózsaszín csokit kapok, vagy kurkumát és akkor sárgát – avat be a részletekbe.

Veronika szerint a kézműves bonbon készítése külön világ a cukrászatban.

– A manufaktúrák az egyediségre és a minőségre fókuszálnak. Ez az irány nekem nagyon tetszik, ezért próbálom magam képezni, hogy idővel elég tudásom legyen egy ilyen manufaktúra létrehozásához – mondja befejezésül Veronika, aki jelenleg utolsó éves egy cukrászképzésen, így lehet, hogy hamarosan valóra válik az álma.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/5. számában.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »