Eddig bírták a csapatok, új bajnokságok kezdődtek

Eddig bírták a csapatok, új bajnokságok kezdődtek

A vb-szünet és az ünnepi időszak után folytatódtak a nemzeti bajnokságok, az újév első mérkőzései pedig több meglepetést is hoztak, hiszen a PSG, a Benfica és a Napoli is elveszítette eddigi veretlenségét.

Amennyit emlegettük és amilyen hosszúnak tűnt, olyan gyorsan zajlott le a katari világbajnokság, s ért véget a topligákat megállásra kényszerítő szünet is. A Premier League már karácsony második napján folytatódott, s a szigetországban szilveszter és újév napján is pályára léptek.

A spanyol LaLigában szintén rendeztek egy év végi fordulót, ahol a listavezető Barcelona 1-1-es döntetlent játszott a városi rivális Espanyollal. Így aztán jelenleg a katalánok és a Real Madrid is 38-38 ponttal állnak az élen. A héten már az olasz Serie A is folytatódott, a német Bundesliga visszatérésére azonban egészen január 20-ig várnunk kell.

Egyszer minden jó véget ér

A világbajnokság előtt Európa legjobb formában lévő csapata a Napoli volt, amely 11 pontos előnnyel vonulhatott a szünetre. Már akkor is megjegyeztük, hogy az előny ellenére a nápolyiak nem lehetnek nyugodtak, hiszen a kihagyás miatt könnyen megtörhet a csapat formája és lendülete. Továbbá ismert a mondás, miszerint magasról lehet nagyot esni.

A Napoli pedig, ha nem is esett, de mindenképp megbotlott a Serie A második rajtján, ugyanis idegenben 1-0-ás vereséget szenvedett az Internazionale csapatától. Az eredményt akár a szerencsére is foghatnánk, ám Simone Inzaghi együttese jobban játszott a nápolyiaknál, s több góllal is vezethettek volna, amennyiben Romelu Lukaku belövi a helyzeteit.

Nagy dicséret illeti Simone Inzaghi vezetőedzőt is, hiszen az Inter az idei szezonban rendre alulmaradt a rangadókon, ezúttal azonban felül tudott kerekedni az ellenfélen. A védelem és a középpálya tökéletesen játszott össze és semlegesítette az Osimhen – Kvaratskhelia duót, amely ősszel Európa egyik legjobb csatárpárosának számított.

Az új seprű mégsem seper olyan jól?

Ahogy a bevezetőben is említettem, a Premier League viszonylag korán folytatódott, aminek kapcsán a Tottenham vezetőedzője, Antonio Conte ki is fejezte nemtetszését, mondván, hogy a Katart megjárt futballistáknak így is nehéz hosszabb pihenőt adni.

S bár a folytatásban legyőzték az AFC Bournemouth csapatát, a Nottingham Forest elleni döntetlen és a Manchester City elleni vereség is azt mutatja, hogy Londonban nem az edző személye jelenti az elsőszámú problémát. Emlékezhetünk rá, hogy a döcögős szezonrajt miatt a Chelsea szeptember közepén leváltotta Thomas Tuchelt, és kivásárolta a Brentfordtól Graham Pottert.

Hírdetés

A londoniak tavaly nyár óta több mint 330 millió eurót költöttek játékosokra – ennek ellenére jelenleg a középmezőnyben vesztegelnek, helyzetüket pedig tovább nehezítik a folyamatos sérülések.

Ami az éllovasokat illeti, az Arsenal továbbra is 5 pont előnnyel vezet, s még a harmadik helyezett Newcastle United elleni 0-0-ás döntetlen sem számít rossz eredménynek. Ugyanakkor egy szuperszámítógép az eddigi formát alapul véve megjósolta a szezon végeredményét, amelyben az „Ágyúsok” és a Manchester City is 83-83 ponttal végzett. A jobb gólkülönbség miatt azonban Pep Guardiola csapata nyerné meg a bajnoki címet. Ilyenre egyébként legutóbb a 2011-12-es szezonban került sor – akkor a Manchester City és a Manchester United végzett 89-89 ponttal.

Dicstelen búcsú és egy korszak vége?

Nem sokkal a világbajnokság előtt ért véget Cristiano Ronaldo és a Manchester United viharos kapcsolata, s a pletykák végül igaznak bizonyultak: az ötszörös aranylabdás portugál Szaúd-Arábiában folytatja pályafutását, az Al-Nasszr csapatában. A futballvilág nagy része értetlenül áll a döntés előtt, míg mások kárörvendenek („bezzeg Lionel Messi”), esetleg kapzsisággal vádolják Ronaldót, aki a hírek szerint 2025-ig évi 200 millió eurót fog keresni.

S még meg sem száradt a tinta a portugál szerződésén, de már olyan vad pletykák keltek szárnyra, miszerint a nyáron visszatérhet a Premier League-be – amennyiben a szintén szaúdi kézen lévő Newcastle United bejutna a Bajnokok Ligájába. A pletykák egy kölcsönszerződéses záradékról szóltak, ám azóta az angolok vezetőedzője, Eddie Howe megcáfolta a híresztelést.

Személy szerint én is annak örültem volna, ha visszatér nevelőegyütteséhez, a Sportinghoz, bezárva ezzel a kört karrierjében.

Mert, hiába nyilatkozta azt a februárban 38. életévét betölteni készülő Ronaldo, hogy nem levezetni jött, és komoly célja a sportág helyi fejlesztése, beleértve a női futballt is – nehezen elképzelhető, hogy komolyabb fizetési igényekkel lesz még számára visszaút Európába.

Már csak azért is, mert Ronaldo állításaival ellentétben a sajtóhírek egyöntetűen arról számoltak be, hogy a portugál nem igazán kellett senkinek. Pedig az ügynökei állítólag több, a BL-ben is érdekelt európai klubnál kopogtattak, ám mindenütt ajtót mutattak nekik. A legfrissebb hírek szerint pedig a kudarcok hatására Ronaldo szakított a pályafutását eddig menedzselő „szuperügynökkel”, Jorge Mendes-szel, mivel nem sikerült számára topcsapatot találni. A szaúdi igazolás így egy az egyben közeli barátja és menedzsere, Ricardo Regufe érdeme.

A hét mérkőzése

Őrült összecsapást hozott a spanyol Copa del Rey keddi játéknapja, amelyen a Barcelona a harmadosztályú CF Intercity otthonában lépett pályára. A katalánok rendre megszerezték a vezetést, ám arra a klub egykori, saját nevelésű játékosa, Oriol Soldevilla háromszor is válaszolt. A Barcelona végül Ansu Fati hosszabbításban szerzett góljával nyerte meg a mérkőzést, ám a nap hőse nem ő, hanem Soldevilla lett, aki előtt utoljára Kylian Mbappé tudott mesterhármast szerezni a katalánok ellen, még 2021 februárjában.

A hét nyilatkozata

„Büszke vagyok rá, hogy meghoztam életemnek ezt a nagy döntését. Európában a munkám véget ért, megnyertem mindent és játszottam a kontinens legfontosabb csapataiban. Ez egy új kihívás. Senki nem tud róla, de számos lehetőségem volt Európából, Brazíliából, Ausztráliából, az Egyesült Államokból és Portugáliából, sok klub igyekezett szerződtetni engem. Azonban a szavam ennek a klubnak adtam” – nyilatkozta Cristiano Ronaldo hivatalos bemutatásán, aki a pályán csak két mérkőzés múlva mutatkozhat be, egy Angliában szerzett eltiltás miatt.

7 hír egy mondatban


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »