Ebben az európai országban már lehetséges a négynapos munkahét

Ebben az európai országban már lehetséges a négynapos munkahét

Azok a munkavállalók, akik élnek ezzel a lehetőséggel, a jelenlegi maximális nyolc óra helyett ezentúl napi tíz órát dolgozhatnak. Így ugyanazért a fizetésért hetente egy nappal kevesebbet kell munkába menniük.

Hetekig tartó viták után a belga szövetségi kormány kedden elfogadta az új törvényről szóló megállapodást, amely növeli a munkavállalók védelmét és lehetővé teszi a négynapos munkahetet. Alexander De Croo miniszterelnök szerint az új koronavírus-járvány arra kényszerítette a belgákat, hogy rugalmasabban, a magánélet és a munka összeegyeztetésével dolgozzanak, ami „új munkamódszerekhez” vezetett.

Hírdetés

A dolgozók azt a lehetőséget is választhatják, hogy egyik héten többet, a következőn kevesebbet dolgoznak, ami hasznos lenne azok számára, akiknek közös gyermekfelügyeletük van, és lehetővé tenné, hogy az emberek jobban összehangolják magánéletüket a munkával. „Ezt a munkavállaló kérésére kell megtenni, és a munkáltatónak megalapozott indokokkal kell szolgálnia, ha elutasítja a kérését” – jellemezte a helyzetet Pierre-Yves Dermagne gazdasági miniszter. Továbbá arról is döntést hoztak, hogy a munkaidőn kívül az alkalmazottak nem kötelesek fogadni a főnökeik hívását.

Szlovákiában is bevezethetnék ezt az intézkedést? Nézze meg a galériában!

(pluska, tasr)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »